Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Putin și războiul lui aduc noi probleme Ucrainei. Tensiunile cu Polonia și reforma ONU, "menghina" în care e prins Kievul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Volodimir Zelenski a încercat să convingă, joi, un Congres american mai sceptic decât în primul an al războiului să aprobe noi fonduri pentru sprijinirea Ucrainei.

Dincoace de Ocean, în timp ce ucrainenii își intensifică atacurile asupra obiectivelor rusești din Crimeea, forțele Moscovei au lansat asupra Kievului cel mai amplu atac cu rachete din ultimele săptămâni.

Între timp, tensiunile dintre Varșovia și Kiev au ajuns în faza represaliilor.

Într-un moment-cheie al contraofensivei ucrainene, vecinul și aliatul său polonez a anunțat ca nu va mai furniza arme Kievului.

"Nu mai transferăm arme în Ucraina. Ne concentrăm în principal pe modernizarea şi înarmarea rapidă a armatei poloneze, astfel încât aceasta să devină una dintre cele mai puternice armate din Europa", a declarat premierul Mateusz Morawiecki.

Citește și
zelenski
Confruntare indirectă între Zelenski și Lavrov, la Adunarea Generală a ONU. Președintele Ucrainei a ieșit din sală

Anunțul tăios duce și mai departe tensiunile dintre cele două țări în legătură cu importurile de cereale ucrainene, pe care Polonia, Ungaria și Slovacia le-au interzis. Dezacordul s-a agravat după ce, de la tribuna ONU, Volodimir Zelenski a denunțat decizia celor trei țări.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Este îngrijorător să observăm că unii dintre prietenii noștri europeni mimează solidaritatea într-o piesă de teatru politic, transformând chestiunea cerealelor într-un thriller. Ar putea părea că-și joacă propriile roluri, dar de fapt ajută la pregătirea scenei pentru actorul moscovit".

Schimbul de replici ostile intervine în contextul în care, peste trei săptămâni, în Polonia vor fi organizate alegeri legislative. Partidul conservator naționalist de guvernământ "Lege și Justiție" este acuzat de extrema dreaptă că este prea îngăduitor cu Ucraina.

Atmosfera n-a fost mai amicală nici în plenul Consiliului de Securitate al ONU, care a avut, miercuri seara, o reuniune prezidată de Albania.

Volodimir Zelenski a vorbit despre necesitatea reformării acestui organism. Însă, rușii și-au exprimat zgomotos nemulțumirea.

Edi Rama, premierul Albaniei: "Există o soluție pentru asta. Dacă sunteți de acord, opriți războiul și președintele Zelenski nu va primi cuvântul aici".

Liderul de la Kiev a cerut statelor Națiunilor Unite să retragă dreptul de veto al Rusiei în Consiliu.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Din păcate, acest loc în Consiliul de Securitate, pe care Rusia îl ocupă în mod ilegal prin manipulări de culise după prăbușirea Uniunii Sovietice, a fost ocupat de mincinoși a căror slujbă este de a mușamaliza agresiunea și genocidul".

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: "Clica agresivă occidentală a pedalat pe tema abuzului de drept de veto, o concentrare incorectă asupra altor membri ai ONU, iar dreptul de veto este un instrument absolut legitim, care este stipulat în Carta Națiunilor Unite pentru a împiedica adoptarea unor decizii care ar diviza ONU".

Membrii cu drept de veto asupra oricărei rezoluții a Consiliului sunt cele patru puteri victorioase de dupa al Doilea Război Mondial - Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Federația Rusă plus China.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult