Putin a vorbit două ore cu Biden, la videotelefon. Ce se va întâmpla la granița Ucrainei
Your browser doesn't support HTML5 video.
Rusia susţine că nu va ataca Ucraina şi acuză Kievul de provocare. Însă insistă că vrea garanţii ferme că NATO nu se mai extinde spre răsărit şi nu mai desfăşoară sisteme de armament în apropierea frontierelor Rusiei.
Vladimir Putin: „Vă salut, domnule preşedinte!” Translator: Bună ziua! Joe Biden: „Mă bucur să vă revăd! Nu am reuşit să ne vedem la summitul G20. Sper că data viitoare întâlnirea noastră să fie faţă în faţă.”
Cu schimburi de amabilităţi şi zâmbete ... cam forţate, aşa a debutat una dintre cele mai tensionate întrevederi dintre liderii Americii şi Rusiei, de la Războiul rece - încoace. De sub masa la care stătea Putin, la reşedinţa sa din staţiunea Soci, se puteau vedea mişcările nervoase ale picioarelor, semn al aşteptării încordate. Biden era în aşanumita "Situation Room", centrul de gestionare a crizelor, de la Casa Albă. După câteva minute, oferite lumii, la început, convorbirea prin legătură video securizată a continuat, fără martori, aproape două ore.
Jake Sullivan, consilier securitate națională: „(Biden) i-a spus preşedintelui Putin: Dacă Rusia va invada din nou Ucraina, Statele Unite şi aliaţii noştri europeni vor răspunde cu sancţiuni economice puternice."
Pe lângă sancţiuni economice, sunt prevăzute şi alte măsuri:
Jake Sullivan, consilier securitate națională: „Evident, mulţi dintre partenerii noştri din flancul estic, ţările baltice, România, Polonia sunt din ce în ce mai mult preocupate de securitatea şi integritatea teritorială. Iar dacă vor solicita capacităţi militare şi, posibil, trupe suplimentare, Statele Unite vor răspunde pozitiv, dacă va fi o nouă invazie rusă în Ucraina."
De asemenea, Washingtonul este gata să livreze echipamente militare direct Ucrainei dacă va fi o invazie.
Însă, potrivit Casei Albe, preşedintele Biden a oferit şi o altă opţiune Rusiei.
Jake Sullivan, consilier securitate națională: "Detensionare (retragerea trupelor de la graniţă) şi diplomaţie. Statele Unite și aliații noștri europeni s-ar angaja în discuţii care să acopere chestiuni strategice mai ample."
Reacţia lui Putin a fost transmisă printr-un comunicat al Kremlinului: „S-a subliniat că responsabilitatea nu ar trebui transferată pe umerii Rusiei, deoarece NATO este cea care face încercări periculoase de a cuprinde teritoriul ucrainean și își dezvoltă potențialul militar la granițele noastre. Prin urmare, Rusia este serios interesată să obțină încredere, prin garanţii cu putere de lege, că NATO nu se mai extinde spre estul Europei, dar şi garanţii de excludere a sistemelor de armament ofensiv în statele din vecinătatea Rusiei."
Imediat după convorbirea cu Putin, preşedintele Biden i-a informat pe liderii principalelor puteri europene, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia. Vorbise cu aceştia şi înainte de conferinţa video cu liderul de la Kremlin.
Gen. Mark Milley: „În partea rusă a graniței am observat activitate militară intensă. Este destul de grav... Așa că monitorizăm foarte atent ce se întâmplă. Din punctul meu de vedere, există în continuare mult loc pentru diplomaţie şi detensionare."
Cel puţin 90.000 de soldaţi ruşi se află în apropierea granitei cu Ucraina. Serviciile de informaţii spun că dacă Putin decide un atac, invadarea Ucrainei ar putea avea loc chiar la începutul lunii viitoare.