Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Proteste violente în Bulgaria. Cetățenii, nemulțumiți de raționalizarea apei

Your browser doesn't support HTML5 video.

30 de manifestanți şi doi membri ai forţelor de ordine au avut nevoie de asistenţă medicală luni seară, la Sofia, după un protest în fața Ministerului bulgar al Dezvoltării Regionale.

Oamenii au cerut demisia guvernului, ca urmare a crizei din orașul Pernik, unde apa este drastic raționalizată de două luni. Problema apei din Pernik a generat şi o moţiune de neîncredere în guvernul bulgar, ce va fi supusă votului miercuri.

Protestul a fost organizat de partidul Renaşterea, iar majoritatea participanţilor erau locuitori din Pernik, unde apa este strict raţionalizată, după ce rezervele locale au scăzut la un nivel critic.

Oraş situat în vestul Bulgariei, la 30 de kilometri de capitala Sofia, Pernik are o populație de 100.000 de locuitori.

Un grup de protestatari a încercat să forțeze intrarea în sediul Ministerului dezvoltării regionale. Atacați cu sticle și alte proiectile, forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene.

Citește și
proteste in Bulgaria
Proteste în Bulgaria, după ce un oraș a rămas fără apă: ”Este rezultatul furturilor”

Protestatar: „Am fost loviți de polițiști. Am văzut spray-urile cu gaze lacrimogene.”

Protestatar: „Nu știu de ce au făcut asta. Îmi simt ochii ca și cum ar fi luat foc. M-au ajutat alți oameni, dar aproape că nu mai vedeam nimic.”

Fostul director al companiei de apă din Pernik şi fostul primar interimar au fost reţinuţi ieri pentru 72 de ore, sub acuzaţia de gestiune frauduloasă şi respectiv abuz în serviciu.

Mai mult, criză apei și scandalul importurilor de deşeuri periculoase din Italia au dus recent la demisia ministrului mediului, și el acuzat de gestiune frauduloasă.

Potrivit dosarului, investigat și în Italia, Bulgaria a importat reziduuri în vederea arderii lor în termocentralele sale, ceea ce a contribuit la creşterea poluării.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult