Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Protestatarii din Rusia, amenințați că vor ajunge direct pe frontul din Ucraina. Manifestări violente în zeci de orașe

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mii de bărbați sunt încorporați în diferite părți ale Federației Ruse, după ce președintele Putin a anunțat decretul de mobilizare.

Până la 300.000 de ruși cu o anumită experiență militară urmează să treacă printr-un program scurt de instrucție, înainte să fie trimiși pe front, în Ucraina. Planul de mobilizare a fost întâmpinat cu proteste violente în zeci de orașe.

Peste 1.300 de demonstranți au fost arestați, cei mai mulți la Moscova și la Sankt Petersburg. Cei care cutează să mai iasă la proteste sunt amenințați că nu vor fi trimiși la închisoare, ci direct la război, în Ucraina.

În zeci de orașe din Rusia - începând cu Siberia și Orientul îndepărtat, la Moscova și Sankt Petersburg, și până la Belgorod, aproape de granița cu Ucraina - mii de oameni au ieșit în stradă și au îndrăznit să înfrunte regimul.

Pe rețelele sociale, au circulat numeroase imagini cu protestatari trântiți la pământ, loviți și împinși în autobuze de către forțele de ordine.

Citește și
Rusia, proteste
GALERIE FOTO. Rușii nu vor războiul lui Putin. Proteste în peste 30 de orașe din Rusia, după anunțul de mobilizare

Cele mai multe arestări au fost la Moscova și la Sankt Petersburg.

„Trebuie să ne unim! Cu cât suntem mai mulți, cu atât suntem mai puternici. Nu putem face nimic dacă suntem doar câțiva!”, a spus o protestatară.

Cu riscul de ajunge în arest, oamenii au continuat să își strige nemulțumirea față de deciziile luate la Kremlin.

Unii dintre cei arestați - 16, cel puțin - ar fi primit deja ordin de încorporare, potrivit unei organizații pentru apărarea Drepturilor Omului.

„Soțul meu a fost arestat pe strada Arbat, la Moscova, și dus la o secție de poliție, unde a primit un ordin de chemare la biroul de încorporare pentru a doua zi. L-a semnat. Era un comisar militar acolo", a declarat soția persoanei în cauză pentru un portal de știri.

„Este o rușine. Prietenul meu lucrează în armată. Este la graniță acum. Cel mai probabil va muri. Nu vreau ca băieții care primesc aceste scrisori de mobilizare să ajungă acolo și să moară”, a opinat un rus.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu mii de bărbați mobilizați, în diferite locuri din Federația Rusă. Rudele își iau rămas bun.

Ordinul de mobilizare, anunțat, miercuri, de Putin, este formulat în cei mai vagi termeni, permițând Ministerului Apărării să decidă cine și câți oameni vor fi trimiși pe front, a atras atenția un avocat rus, care conduce o organizație pentru Drepturile Omului.

Serghei Șoigu a avansat, miercuri, un număr: 300.000 de rezerviști, dar în orice moment se poate decide moblizarea chiar mai multor ruși. Experții care urmăresc modul în care este constituită armata rusă spun că, teoretic, două milioane de oameni care "au făcut armata" - cum se spune, în ultimii cinci ani, adică au avut o oarecare instruire militară, ar putea fi considerați eligibili pentru mobilizare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a minimalizat raportările despre un exod al bărbaților ruși care ar putea fi chemați ca rezerviști, în cadrul unor noi planuri de mobilizare.

„Informațiile despre o anume aglomerație în aeroporturi, etc, sunt mult exagerate. Sunt vehiculate multe falsuri în privința acestei chestiuni”, a spus Peskov.

Fiul lui Peskov, victima unei farse 

Pe de altă parte, gazda unei emisiuni difuzată pe YouTube, „Politica populară”, l-a sunat în direct chiar pe fiul lui Dmitri Peskov, Nikolai (foto jos). Jurnalistul a pretins că este recrutor militar și l-a rugat să se prezinte pentru un examen medical a doua zi, la ora zece dimineața. A fost o farsă, dar răspunsul lui Peskov junior este grăitor: „Bineînțeles că nu voi fi acolo la 10 dimineața mâine. Sunt domnul Peskov, ar trebui să vă dați seama că nu e chiar corect pentru mine să fiu acolo. Voi rezolva asta la un alt nivel. Trebuie să înțeleg în general ce se întâmplă și ce drepturi am”.

Un apropiat al lui Putin a murit în condiții suspecte

Pe de alta parte, în ziua în care Vladimir Putin anunța mobilizarea parțială, un apropiat de-al său a murit după ce a căzut "mai multe etaje pe scări". Anatoli Gherașcenko, în vârstă de 72 de ani, a fost șeful institutului de aviație din Moscova până în 2015.

Decesul său este considerat un accident. Dar Gherașcenko este ultimul dintr-un șir oameni de afaceri, figuri proeminente și foști aliați ai lui Vladimir Putin care au murit în circumstanțe misterioase de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Al treilea doar în această lună.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult