Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Protest pro-rus la Praga. Oamenii au vrut să smulgă drapelul Ucrainei de pe Muzeul Național | FOTO

Mii de persoane au manifestat sâmbătă, la Praga, împotriva guvernului ceh şi a scăderii nivelului de trai, în cadrul unui eveniment intitulat „Cehia împotriva sărăciei”, la care protestatarii au criticat NATO şi au cerut „pace imediată” în Ucraina.

La final, unii demonstranţi au vrut să smulgă steagul ucrainean de pe clădirea Muzeului Naţional şi au avut loc ciocniri cu poliţia, relatează presa locală.

"Ne-am adunat astăzi pentru a ne revolta", a declarat Jindrich Rajchl, avocat şi lider al PRO, partidul politic care a organizat mitingul din Piaţa Wenceslas din Praga.

Ca multe alte ţări europene, Republica Cehă se confruntă de anul trecut cu niveluri record de inflaţie, în principal din cauza creşterii preţurilor la energie. În februarie, rata anuală a inflaţiei în acest stat membru al UE şi NATO, cu 10,5 milioane de locuitori, a ajuns la 16,7%.

Protestatarii au cerut demisia guvernului condus de premierul de centru-dreapta Petr Fiala, în timp ce Jindrich Rajchl a declarat că doreşte un guvern care „să se uite mai întâi la interesele cetăţenilor cehi”. Manifestanţii au criticat, de asemenea, NATO şi au cerut pace imediată în Ucraina.

Citește și
Proteste Grecia
Proteste violente în Grecia, după dezastrul feroviar în care a murit și un român. Ciocniri între poliţie şi manifestanţi

Potrivit site-ului idnes.cz, în timpul demonstraţiei, un participant din mulţime cu un megafon le ceruse oamenilor să îndepărteze steagul ucrainean de pe faţada Muzeului Naţional din apropiere. "Noi suntem cehi, voi ce sunteţi?" - a strigat el. Aşa că, după încheierea protestului de sâmbătă din Piaţa Wenceslas, sute de manifestanţi s-au deplasat spre Muzeul Naţional şi au vrut să intre în clădire şi să smulgă steagul ucrainean arborat, potrivit News.ro.

Imediat a venit poliţia antirevoltă, situaţia a escaladat şi s-au produs ciocniri cu protestatarii, în urma cărora poliţia a reţinut 18 persoane, iar doi agenţi de poliţie au fost răniţi. De asemenea, a fost arestat un bărbat care avea un rucsac cu însemnele grupului rusesc de mercenari Wagner şi cu litera Z, simbol al agresiunii ruse în Ucraina.

Ministrul de interne şi vicepremierul Vít Rakušan consideră complet inacceptabile discursurile violente de la finalul demonstraţiei, când unii participanţi au cerut ca steagul ucrainean să fie smuls de pe Muzeul Naţional. „Mă aştept ca organizatorii să se distanţeze de aceste acte de violenţă. Dă impresia că întreaga aşa-zisă demonstraţie împotriva sărăciei a fost doar o acoperire pentru o provocare pro-rusă şi, cu siguranţă, nu putem fi toleranţi faţă de astfel de manifestări”, a declarat Rakusan.

Cehia are, începând de vineri, un nou preşedinte, Petr Pavel, fost comandant al armatei ţării şi fost preşedinte al Comiterului militar al NATO, care este un prooccidental convins şi favorabil ajutării Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.

Partidul PRO, unul dintre organizatorii protestului de sâmbătă, doreşte ca guvernul să convoace o conferinţă de pace pentru Ucraina şi să nu mai furnizeze arme Kievului. Liderul său, Jindrich Rajchl, este un politician controversat. Fost oficial al fotbalului din Cehia, el şi-a înfiinţat partidul PRO în iunie anul trecut.

Începând din 2020, el a organizat demonstraţii împotriva măsurilor legate de epidemia de coronavirus şi de evoluţia conflictului din Ucraina. A fost acuzat că a răspândit o serie de informaţii false cu privire la pandemie. Mulţi cehi îl percep pe Rajchl ca fiind un politician pro-Kremlin. S-a numărat, de altfel, printre cei care au participat la demonstraţia antiguvernamentală din 3 septembrie 2022, la care au venit 70.000 de oameni care şi-au exprimat opoziţia faţă de UE şi NATO şi au cerut guvernului să încheie contracte favorabile în domeniul energiei, inclusiv cu Rusia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult