Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Proiectil din Primul Război Mondial, îndepărtat în siguranță de lângă Parlamentul sârb din Belgrad

Un proiectil de artilerie din Primul Război Mondial, cântărind aproape 300 de kilograme, a fost îndepărtat duminică de pe un şantier de construcţii din apropierea Parlamentului sârb de la Belgrad, a indicat poliţia pentru AFP.

Bomba a fost apoi transportată pe un vast teren nisipos, la 60 de kilometri est de capitala Serbiei, unde a fost distrusă în condiţii de siguranţă, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei.

"130 de membri ai poliţiei au participat la operaţiune", a precizat ministrul de Interne, Ivica Dacic, chiar înainte de îndepărtarea bombei.

Poliţia le ordonase anterior locuitorilor din zonă să îşi mute vehiculele din perimetrul operaţiunii şi le recomandase să îşi părăsească locuinţele în măsura posibilului.

Bomba a fost descoperită pe 18 septembrie în timpul lucrărilor de construcţie a unui garaj subteran chiar lângă Parlamentul sârb, în centrul Belgradului.

Citește și
bloc
Zeci de victime după ce rușii lui Putin au bombardat un bloc de locuințe din Harkov. Ce va urma în războiul din Ucraina

Potrivit lui Dacic, era vorba despre un proiectil de artilerie folosit de armata austro-ungară în timpul asediului Belgradului. "Cântăreşte 287 de kilograme, are o lungime de 113 centimetri şi un diametru de 30,5 centimetri", precizase el.

Belgradul a fost unul dintre primele oraşe importante vizate de o mare putere în timpul Primului Război Mondial. Austro-Ungaria a bombardat oraşul pe 29 iulie 1914, la o zi după ce a declarat război Serbiei.

În ultimii ani, mai multe bombe din conflictele trecute au fost descoperite în Serbia. Toate conţineau material exploziv, care a fost neutralizat fără probleme, potrivit autorităţilor.

În aprilie, o bombă de 1.000 de kilograme, lansată de NATO în 1999, a fost descoperită la Nis (sud).

Iar în 2021, o bombă de 242 de kilograme din Al Doilea Război Mondial a fost îndepărtată de pe un şantier de construcţii dintr-o suburbie a Belgradului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult