Procedura de destituire a lui Trump. Nancy Pelosi a cerut redactarea actului de acuzare
„Cer astăzi preşedintelui (comisiei judiciare a Camerei Reprezentanţilor, Jerry Nadler) să iniţieze redactarea articolelor de punere sub acuzare”, a spus Pelosi.
„Democraţia noastră este în joc (...). Preşedintele nu ne lasă altă opţiune decât să acţionăm, întrucât el încearcă din nou să corupă alegerile în beneficiul său personal”, a mai afirmat ea.
„Faptele sunt incontestabile: preşedintele a abuzat de putere în beneficiul său personal pe seama securităţii noastre naţionale, condiţionând un ajutor militar şi o întâlnire crucială în Biroul Oval de anunţarea unei anchete împotriva rivalului său politic”, explică lidera democraţilor.
Donald Trump critică decizia lui Nancy Pelosi
„Democrații radicali, care nu fac nimic, tocmai au anunțat că vor continua destituirea pentru NIMIC. Deja au renunțat la „chestiile” ridicole ale lui Mueller, așa că acum își ridică pălăriile la două apeluri telefonice complet potrivite cu președintele ucrainean.
Asta înseamnă că actul mai mult decât important și rar folosit de destituire va fi folosit rutinier pentru ataca viitori președinți. Nu asta au avut în minte Fondatorii noștri. Partea bună e că Republicanii nu au fost niciodată mai uniți. Noi vom câștiga!”, a transmis Trump prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.
Preşedintele Trump a scris anterior, tot joi pe Twitter, că „democraţii au înnebunit” şi le-a cerut să-l pună sub acuzare „acum” şi „repede”, pentru a avea parte de o judecată „echitabilă” în Senat.
În situaţia în care Camera Reprezentanţilor, unde democraţii sunt majoritari, adoptă destituirea lui Trump, decizia finală revine Senatului, unde republicanii deţin majoritatea.
Casa Albă: „Democraților ar trebui să le fie rușine”
Într-o primă reacţie după acest anunţ, Casa Albă a transmis pe Twitter prin intermediul purtătoarei de cuvânt Stephanie Grisham că lui „Nancy Pelosi şi democraţilor ar trebui să le fie ruşine” pentru această decizie.
„Aşteptăm cu nerăbdare un proces echitabil în Senat”, a adăugat ea.
Conform democraţilor, care au iniţiat procedura de impeachment (destituire şi punere sub acuzare) împotriva lui Donald Trump, acesta ar fi exercitat în interes personal presiuni asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie în care era vizat şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, acesta din urmă fiind cel mai probabil contracandidat al său la alegerile prezidenţiale de anul viitor.
Hunter Biden a lucrat începând din 2014 pentru compania ucraineană din sectorul gazelor Burisma. Această societate a fost la acea vreme ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden, pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei.
Trump crede că motivul real al acestei cereri a fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Joe Biden şi i-a sugerat într-o convorbire telefonică actualului preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, să acţioneze în privinţa acelei anchete.
Nancy Pelosi dă asigurări că nu îl urăște pe Donald Trump
Nancy Pelosi a dat asigurări joi că nu îl urăşte pe preşedintele Donald Trump, dar l-a acuzat de „laşitate” şi „cruzime” în unele politici, într-o conferinţă de presă cu final tensionat care a avut loc după ce a cerut oficial Congresului să redacteze actul de acuzare în cadrul procedurii de impeachment împotriva liderului de la Casa Albă.
La finele conferinţei de presă, un reporter a întrebat-o dacă îl urăşte pe Trump, argumentând că mulţi republicani susţin că procedura de destituire a preşedintelui are la bază o ostilitate faţă de acesta. Pelosi, vizibil indignată, a răspuns că nu urăşte pe nimeni.
„Am crescut într-o casă catolică. Noi nu urâm pe nimeni, pe nimeni în această lume. Aşa că să nu mă acuzaţi”, a replicat lidera democrată.
Ea l-a acuzat în schimb pe Trump că este „laș”, pentru că nu a luat măsuri împotriva violenţelor cu uz de arme de foc, „crud”, pentru că încearcă să-i priveze de drepturi pe imigranţi şi că neagă existenţa schimbărilor climatice, subliniind însă că este vorba de aspecte care trebuie reglementate în cadrul unor alegeri, în timp ce procedura de destituire vizează împiedicarea abuzului de puteri prezidenţiale, conform Constituţiei SUA.
„Acum e vorba de Constituţia Statelor Unite şi despre faptele care au dus la încălcarea de către preşedinte a jurământului de învestire”, a insistat Pelosi, subliniindu-şi spusele cu bătăi în podium.
„Ca o catolică ce sunt, mă deranjează faptul că aţi folosit cuvântul ură într-o propoziţie care se referă la mine. Eu nu urăsc pe nimeni. Aşa am fost crescută, cu inima plină de iubire şi mă rog întotdeauna pentru preşedinte. Aşa că nu vă puneţi cu mine când vine vorba de astfel de cuvinte”, a adăugat preşedinta Camerei Reprezentanţilor.
Donald Trump a răspuns la aceste comentarii într-o altă postare pe Twitter, afirmând că „Nancy Pelosi a avut o criză de nervi” şi că de fapt aceasta „urăşte” realizările administraţiei lui.
„Urăşte că vom avea în curând 182 de judecători noi grozavi şi multe altele. Recordurile de la bursă şi piaţa muncii. Spune că se roagă pentru preşedinte. Nu o cred deloc. Ajută-i pe oamenii fără adăpost din circumscripţia ta, Nancy. USMCA?” - a mai scris Trump, referindu-se la acordul comercial dintre SUA, Canada şi Mexic căruia democraţii, majoritari în Cameră, încă nu i-au dat undă verde.
Sursa: Agerpres
Etichete: SUA , donald trump , nancy pelosi , punere sub acuzare , procedura de destituire
Dată publicare: 05-12-2019 17:28