Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prințul Philip ar fi împlinit 102 ani. Cine a fost prințul consort și de ce nu a primit niciodată titlul de Rege | FOTO

Prințul Philip, duce de Edinburgh, ar fi împlinit 102 ani pe 10 iunie. Soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit pe 9 aprilie 2021, la venerabila vârstă de 99 de ani.  

Vezi AICI o galerie foto cu imagini de colecție din viața Prințului Philip. 

Prințul Philip a fost cel mai longeviv prinţ consort din istoria Marii Britanii. El și Regina Elisabeta a II-a au fost căsătoriți timp de 74 de ani. Ducele de Edinburgh a murit în 2021, la vârsta de 99 de ani, cu un an și câteva luni înainte de regretata regină Elisabeta a II-a.

De ce Prințul Philip nu a primit niciodată titlul de Rege

Viața Prințului Philip s-a schimbat complet pe 2 iunie 1953, atunci când Elisabeta a II-a a urcat pe tronul britanic după moartea tatălui ei.

Citește și
regina elisabeta
Zi încărcată de emoție la Londra. Regina Elisabeta va fi înmormântată alături de Prințul Philip

Peste noapte, Ducele de Edinburgh - ofițer naval și tânăr soț - a trebuit să devină bărbatul de la care toată lumea se aștepta să își îndeplinească îndatoririle regale și să îi fie alături Reginei în fața publicului - totul sub titlul de Prinț Consort, și nu de Rege.

Când s-a căsătorit cu Regina Elisabeta, Philip a renunțat la titlul de Prinț al Greciei și Danemarcei, pentru a deveni Duce de Edinburgh. Dar când Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron, el nu a devenit la rândul său Rege. I-a stat în cale o regulă veche a Casei Regale, potrivit căreia un bărbat care se căsătorește cu o regină va avea titlu de Prinț Consort, potrivit revistei TIME.

Soțul unei regine este numit Prinț Consort, deoarece titlul de Rege este dat doar unui monarh care moștenește tronul. Prin urmare, titlul de rege i-a revenit lui Charles, care a fost recent încoronat.

În 1957, Philip, a devenit oficial prinț după ce Regina Elisabeta i-a acordat titlul. Pe de altă parte, femeile care intră în familia regală prin căsătorie trebuie să respecte reguli ușor diferite.

Soția unui rege aflat pe tron va primi titlul de regină consoartă, un rol simbolic. De exemplu, Kate Middleton va deveni Regina Catherine atunci când Prințul William va fi încoronat și va avea parte de o ceremonie similară cu cea a soțului ei. Și Camilla, soția regelui Charles, poartă titlul de Regină Consoartă.

Cine a fost Prințul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Philip, duce de Edinburgh, conte de Merioneth şi baron de Greenwich, cunoscut şi sub numele Philip Mountbatten, s-a născut pe 10 iunie 1921 în Corfu, Grecia, şi a deţinut titlul de prinţ al Greciei şi Danemarcei. El a fost soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Tatăl lui a fost prinţul Andrew al Greciei şi Danemarcei (1882-1944), unul dintre fiii regelui George I al Greciei. Mama lui a fost prinţesa Alice (1885-1969), fiica cea mare a lui Louis Alexander Mountbatten, marchiz de Milford Haven, şi a prinţesei Victoria de Hesse, o nepoată a reginei Victoria.

Atunci când prinţul Philip avea vârsta de 18 ani, unchiul lui, regele Greciei, a fost obligat să abdice, iar tatăl lui a fost expulzat din ţară, după Războiul greco-turc. Alături de părinţi şi cele patru surori ale lui, Philip a fugit din Grecia la bordul unui vas al armatei britanice.

După ce a ajuns în Marea Britanie, a fost trimis în Scoţia pentru a învăţa mai întâi la şcoala Gordonstoun, în apropiere de Elgin, iar apoi, din 1939, a studiat la Royal Naval College din Dartmouth, Anglia. Din ianuarie 1940 până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a luptat pentru marina britanică în mai multe bătălii navale care au avut loc în Marea Mediterană şi în Oceanul Pacific.

Pe 28 februarie 1947, Philip a devenit cetăţean britanic şi a renunţat la drepturile sale la tronurile Greciei şi Danemarcei, adoptând totodată numele de familie al mamei sale, Mountbatten. În acea perioadă a cunoscut-o pe actuala suverană, pe atunci prinţesa Elisabeta.

Căsătoria lor a avut loc la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947. În ajunul nunţii regale, prinţul Philip a primit titlul de Alteţă Regală, alături de cele de baron de Greenwich, conte de Merioneth şi duce de Edinburgh.

Prinţul Philip şi-a continuat serviciul activ în cadrul Marinei Regale, comandând fregata Magpie, până la ascensiunea pe tron a reginei Elisabeta a II-a pe 6 februarie 1952. Începând de la acea dată, prinţul a însoţit-o pe suverană în activităţile sale oficiale şi publice. A participat în medie la 350 de angajamente oficiale pe an în numele casei regale.

În 1957 a primit titlul de prinţ al Marii Britanii, iar în 1960 numele lui de familie a fost combinat în mod oficial cu numele de familie al reginei, devenind Mountbatten-Windsor şi fiind atribuit de atunci membrilor cu ranguri mai mici în ierarhia familiei regale britanice.

Celebru pentru caracterul puternic, dar şi pentru gafele şi glumele sale mai puţin inspirate, alături de devotamentul lui faţă de coroana britanică, ducele de Edinburgh a exprimat adeseori în public opinii tranşante, plasând uneori în situaţii stânjenitoare o monarhie care încerca să renunţe la imaginea ei tradiţională şi excesiv de conservatoare.

El a doborât în 2009 recordul de longevitate al consorţilor monarhilor britanici, deţinut până atunci de Charlotte, soţia regelui George al III-lea.

În mai 2017, Palatul Buckingham a anunţat că prinţul Philip, care a fost unul dintre cei mai activi membri ai casei regale, participând la peste 22.000 de apariţii individuale la diverse evenimente, urma să renunţe la angajamentele sale publice începând din luna august. Ultimul eveniment public individual al prinţului Philip datează din 2 august 2017. De atunci, el a continuat totuşi să o însoţească pe regina Elisabeta a II-a la aumite evenimente oficiale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult