Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zelenski anunţă la Berlin că vrea ca războiul cu Rusia să se termine în 2025 şi are o cerință pentru Germania

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri după-amiază la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz în cadrul unui mini-turneu european cu scopul de a obţine sprijin suplimentar şi a-şi prezenta 'planul de victorie'.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă că vrea ca războiul cu Rusia să se încheie în 2025 şi cere din acest motiv Germaniei, la Berlin, să nu reducă ajutorul destinat Kievului, aşa cum prevede, relatează AFP.

”Ucraina (...) vrea un sfârşit rapid şi drept al acestui război (...). Eu aş vrea să văd asta nu mai târziu de anul viitor, 2025”, a declarat el alături de cancelarul german Olaf Scholz.

El a subliniat că este ”foarte important pentru noi ca asistenţa să nu scadă anul viitor”.

”Susţinerea noastră a Ucrainei nu va slăbi”, l-a asigurat cancelarul german Olaf Scholz, la primirea preşedintelui ucrainean vineri la Berlin.

Citește și
p
(P) IFA 2024, editia aniversara cu numarul 100, s-a desfasurat timp de 5 zile, între 6-10 septembrie 2024 la Messe Berlin

”Nu vom accepta pacea dictată de Rusia”, a mai declarat cancelarul înaintea unei reuniuni cu Zelenski, care se află în turneu în Europa cu scopuolo de a obţine o susinere militară suplimentară a Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.

---------------------------------

Avionul care l-a transportat pe Zelenski a 'aterizat' la Berlin, a indicat preşedinţa ucraineană pentru AFP.

Volodimir Zelenski se va întâlni mai întâi cu cancelarul Olaf Scholz, apoi cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.

El ar urma să îşi reînnoiască apelul ca Germania, al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar (după SUA), să livreze Ucrainei mai multe arme, în special rachete Taurus cu rază de acţiune de circa 500 km.

În pofida presiunilor, inclusiv din interiorul coaliţiei cu Verzii şi liberalii, social-democratul Scholz a refuzat categoric furnizarea de rachete Taurus, de teama unei escaladări între NATO şi Rusia.

Aliaţii interzic deocamdată Kievului să le utilizeze armele pentru a lovi ţinte militare în adâncimea teritoriului Rusiei.

După primele etape la Londra şi Paris, unde a dezminţit orice discuţii privind o încetare a focului, Zelenski s-a întâlnit joi seară la Roma cu premierul italian Giorgia Meloni, iar vineri dimineaţă cu papa Francisc.

Aceste deplasări intervin la mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, al căror rezultat incert provoacă temeri la Kiev în privinţa continuării ajutorului american esenţial.

Zelenski avea prevăzută iniţial participarea sâmbătă, la baza militară americană Ramstein din Germania, la o reuniuni la vârf a aliaţilor Ucrainei, ce a fost amânată pentru o dată ulterioară după ce preşedintele american Joe Biden a renunţat la vizita în Germania din cauza uraganului Milton.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult