Preparate cu gustul şi savoarea cărnii, gătite în totalitate din plante
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este o soluţie propusă pentru a reduce poluarea şi a contracara schimbarea climatică. Altele, de care se vorbeşte tot mai mult în ultimii ani, se referă la introducerea în alimentaţie a insectelor şi chiar a larvelor.
Chiftele şi hamburgeri care ar putea păcăli pe oricine că sunt din carne. Asta şi-a propus să facă o companie californiană, care extrage proteine din alimente precum spanac şi fasole, apoi le combină cu alte ingrediente, ca să imite carnea.
"Arată, se găteşte şi are exact gustul cărnii, numai că e din plante şi e mai ecologică. Când oamenii gustă pentru prima oară, de multe ori sunt surprinşi să afle că nu e carne de vită", explică Caitlyn Hatman, reprezentant al companiei.
Preparatele se găsesc deja în 500 de restaurante americane, iar firma producătoare a organizat o degustare şi la Forumul Economic de la Davos. Reacţiile au fost încurajatoare.
Creşterea animalelor este responsabilă de 14,5 la sută din producţia de gaze cu efect de seră, dar consecinţele pentru planetă nu se opresc aici.
"Folosirea animalelor şi tehnologia de producţie a mâncării este de departe cea mai distructivă tehnologie folosită pe planetă în prezent, cu un cost uriaş în materie de gaze de seră, consum de apă şi poluare, folosire de terenuri, diminuare a biodiversităţii. Şi miliarde de oameni din lume adoră aceste alimente şi nu vor înceta să le dorească", a transmis Patrick Brown, fondatorul companiei.
Fondatorul companiei este un fost cercetător de la Stanford, care ar vrea ca, până în anul 2035, omenirea să nu mai crească animale pentru consum.
Şi nu e singurul care caută alternative. În Finlanda, a fost pusă recent în vânzare o pâine cu greieri, mai hrănitoare decât cea obişnuită. Iar la un târg din Germania a fost prezentat burgerul din larve.