Trump: „Fii gata, Rusia, rachetele vor veni deasupra Siriei". Marea Britanie s-ar putea alătura atacului
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Avertismentul președintelui american vine la scurt timp după ce ambasadorul Rusiei în Libia, Alexander Zasypkin, a declarat că orice rachetă lansată de SUA către Siria va fi doborâtă, iar bazele de lansare vor fi atacate.
Imediat, Donald Trump a postat pe rețeaua sa de socializare favorită, Twitter:
„Rusia promite că va doborî orice rachetă lansată deasupra Siriei. Fii gata Rusia, pentru ca vor veni, draguțe, noi și 'inteligente'! Nu ar trebui să fiți parteneri cu un animal ucigaș care își gazează poporul și se bucură de asta”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut acces în regiunea Douma din Siria în care a avut loc un atac chimic, susţinând că are informaţii conform cărora sute de persoane au murit din cauza gazelor toxice.
Câteva ore mai târziu, liderul de la Casa Albă a decis ca 6.500 de militari să plece, miercuri, din Norfolk spre estul Mării Mediterane, ca parte din grupul de atac US Truman.
Înainte ca Statele Unite și aliații săi să pornească o ofensivă militară în Siria, este anticipat că mai întâi își vor spori prezența navală în estul Mării Mediterane. Tocmai acesta ar fi motivul pentru care Grupul de Atac Harry S.Truman ar urma să fie trimis în zonă.
Acest grup conține cinci nave americane de război, echipate cu rachete Tomhawk, cât și portavionul Harry S.Truman. La operațiune va participa și fregata germană FGS Hessen.
Potrivit unor surse de încredere citate de BBC News, premierul britanic Theresa May ar lua în considerare ideea de a se alătura operațiunii internaționale împotriva regimului al-Assad, fără să ceară aprobarea Parlamentului.
Totodată, Daily Telegraph precizează că submarinele britanice ar fi primit ordin să se apropie de Siria la o distanţă care să permită lansarea de rachete asupra acestei ţări, iar atacul ar putea începe joi noaptea, conform Reuters, citat de Agerpres.
Măsurile luate de Guvernul și Armata siriană
Guvernul sirian se consultă cu aliaţii privind ameninţarea Statelor Unite cu o acţiune militară şi dispune de mai multe opţiuni, a declarat miercuri Bouthaina Shaaban, consilieră a preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad, într-un interviu acordat unei televiziuni libaneze, informează Reuters, citat de Agerpres..
Consiliera a afirmat la postul al-Mayadeen că Guvernul Siriei şi principalul său aliat, Rusia, s-au pregătit după lovitura aeriană israeliană de duminica trecută asupra aeroportului T-4 de lângă Homs.
În opinia sa, Occidentul duce un război psihologic după înfrângerea rebelilor din enclava Ghouta de est de lângă Damasc, iar multe declaraţii ale oficialităţilor americane sunt contradictorii, a arătat ea.
Anterior, Siria a denunţat drept o „escaladare periculoasă" ameninţările preşedintelui american Donald Trump, potrivit agenţiei de presă Sana, preluată de AFP.
„Nu ne-am mirat de această escaladare periculoasă provenind din partea unui regim precum este cel al SUA, care a susţinut şi susţine încă terorismul în Siria", a declarat o sursă din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Siriei, citată de Sana.
Ulterior, Armata siriană a evacuat principalele aeroporturi şi baze militare aeriene de pe cuprinsul ţării şi a pus în alertă maximă forţele sale, a indicat miercuri Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), citat de DPA şi Reuters. Informația a fost confirmată, ulterior, și de Statele Unite, informează Agerpres.
Potrivit OSDO, decizia de evacuare a bazelor a fost dată la ordinul conducerii militare superioare. Activişti ai OSDO au relatat că au văzut convoaie de camioane care părăseau bazele folosite în recentele acţiuni ale regimului sirian împotriva rebelilor din enclava Ghouta Orientală, situată în apropiere de Damasc.
Oficialii americani citați de Reuters nu au precizat, însă, dacă acţiunile Siriei influenţează planificarea militară a unor represalii americane.
Rusia: Kremlinul avertizează împotriva oricărei acţiuni care ar putea „destabiliza” Siria
Kremlinul a avertizat miercuri împotriva oricărei acţiuni în Siria care ar putea „destabiliza situaţia deja fragilă din regiune”, după ameninţările cu lovituri ale Occidentului împotriva regimului de la Damasc, acuzat că este responsabil de un presupus atac chimic comis sâmbăta trecută, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Noi încă sperăm că toate părţile vor evita orice act care în realitate nu ar fi în niciun caz justificat şi care ar putea destabiliza situaţia, deja fragilă, în regiune', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, apreciind situaţia actuală ca fiind „foarte tensionată”.
Kremlinul a declarat totodată că acuzaţiile potrivit cărora forţele guvernamentale siriene au efectuat atacul cu arme chimice de săptămâna trecută nu se bazează pe fapte reale şi a afirmat că doreşte o anchetă obiectivă şi imparţială asupra incidentului, înainte de a se emite judecăţi, potrivit Reuters.
Întrebat cu privire la afirmaţiile ambasadorului rus în Liban, care a declarat anterior că toate rachetele americane lansate spre Siria vor fi doborâte şi vor fi vizate şi siturile de unde au fost lansate, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că nu doreşte să facă vreun comentariu.
Ulterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a intervenit, precizând că rachetele „inteligente” ale forțelor americane ar trebui „să se îndrepte spre teroriști, nu spre guvernul legitim”.
„Rachetele inteligente trebuie să zboare în direcţia teroriştilor, nu a guvernului legitim, care de câţiva ani luptă împotriva terorismului internaţional pe teritoriul său", a notat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse pe pagina sa de Facebook.
Totodată, ea a avertizat că un atac cu rachete din partea SUA asupra Siriei ar putea distruge dovezile din incidentul legat de „aşa-zisa utilizare de arme chimice în Ghouta de Est".
„Dar inspectorii din partea Organizaţiei pentru Interzicerea de Arme Chimice (OIAC) au fost preveniţi că acum rachetele inteligente vor distruge toate dovezile utilizării de arme chimice la sol? Sau întregul scenariu constă tocmai în a şterge rapid urmele provocării cu lovituri de rachete inteligente, astfel ca inspectorii internaţionali să nu mai aibă ce găsi ca dovezi?", a mai notat Zaharova, conform Agerpres.
Reacția sa vine în contextul în care președintele american Donald Trump a amenințat că va ataca Siria, ca urmare a presupusului atac chimic dintr-un orășel situat în enclava Ghouta de Est.
„Starea relațiilor internaționale este îngrijorătoare; situația din lume devine tot mai haotică. Chiar și așa, sperăm în continuare că bunul simț va izbuti în cele din urmă și că relațiile internaționale vor avea un curs constructiv, iar că întregul sistem mondial va deveni mai stabil și mai predictibil”, a spus liderul de la Kremlin miecuri, în cadrul unei ceremonii de primire a noilor ambasadori în Rusia, informează RT.
Atac chimic în Siria, cu sute de victime
Occidentul, inclusiv SUA, a făcut să planeze ameninţarea unei riposte militare iminente împotriva regimului Bashar al-Assad după un presupus atac chimic în bastionul rebel din Douma, în apropiere de Damasc, atac imputat regimului, care însă neagă orice responsabilitate.
Rusia, un aliat ferm al regimului sirian, dezminte de asemenea utilizarea de arme chimice de către Damasc şi a avertizat împotriva loviturilor care ar putea avea 'grave consecinţe'.
Acest presupus atac chimic 'este mai mult o înşelăciune şi o provocare', a denunţat şi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova. 'Damascul nu are niciun motiv să utilizeze arme chimice şi nu există probe privind utilizarea acestora de către Damasc', a insistat ea.
'Ceea ce se întâmplă este o înşelăciune de o amploare mondială. Nimeni nu se oboseşte cu dovezi, fapte. Toată lumea a luat deja o decizie bazată pe un obiectiv deja cunoscut: eliminarea lui Al- Assad', a acuzat Zaharova.
De la începutul crizei, Moscova şi regimul sirian nu încetează să acuze Washingtonul şi puterile occidentale că încearcă să găsească un 'pretext' pentru a efectua lovituri împotriva Siriei.
La mijlocul lunii martie, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov afirmase că rebelii sirieni pregătesc 'provocări cu recurgerea la arme chimice, în special în Ghouta orientală', aminteşte AFP.
Moscova a recurs marţi seara la dreptul său de veto în Consiliul de Securitate împotriva unui proiect de rezoluţie american ce viza crearea unui mecanism de anchetă independent privind presupusa folosire a armelor chimice în Siria.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: Rusia , razboi , SUA , gaze , donald trump , siria , rachete , atac chimic
Dată publicare: 11-04-2018 14:11