Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Polonia va cheltui 5% din PIB pentru apărare în 2025: „Asta pentru că nu mai suntem în eterna pace post-Război Rece”

Polonia va cheltui 5% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare în 2025, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski pentru Bloomberg Television într-un interviu difuzat vineri seara, relatează Reuters.

Varşovia a majorat deja cheltuielile pentru apărare la peste 4% din PIB în acest an, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. "Polonia cheltuieşte 4 (procente din PIB pentru apărare) şi vom aloca 5 anul viitor", a declarat Radoslaw Sikorski. "Suntem numărul unu în NATO, incluzând Statele Unite, evident proporţional, asta pentru că nu mai suntem în eterna pace post-Război Rece", a arătat Sikorski.

Ministrul adjunct al Apărării, Cezary Tomczyk, declarase joi pentru televiziunea TVN24 că Polonia îşi va majora bugetul apărării cu aproximativ 10% în 2025, până la un nivel record, informează News.ro.

Şeful Statului Major al armatei, generalul Wieslaw Kukula, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că Polonia trebuie să îşi pregătească soldaţii pentru un conflict total.

În altă ordine de idei, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că Varşovia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele ruseşti care se îndreaptă spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian ucrainean.

Citește și
olaf scholz
Olaf Scholz îşi duce miniştrii în Polonia, la o şedinţă comună de guvern cu apărarea pe primul loc pe ordinea de zi

Propunerea a fost inclusă într-un acord comun de apărare între cele două ţări, semnat în timpul vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski la Varşovia, la începutul acestei săptămâni. „În acest stadiu, aceasta este o idee. Ceea ce a spus acordul nostru este că vom explora această idee”, a declarat Sikorski pentru American Enterprise Institute.

El a spus că unele rachete ruseşti lansate din zona Sankt Petersburg către ţinte ucrainene din apropierea oraşului de vest Liov, nu departe de graniţa cu Polonia, au traversat Belarus şi au intrat în spaţiul aerian polonez timp de aproximativ 40 de secunde înainte de a se îndrepta către ţintele lor din Ucraina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult