Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Plan de sabotaj în Polonia. Presupuși agenți ruși, arestați după ce au instalat camere ascunse

Planul de sabotaj al Rusiei în Polonia a fost demontat, iar șase presupuși spioni au fost arestați. Planul viza compromiterea căilor ferate, pentru ca polonezii să nu mai trimită arme Ucrainei.

Potrivit postului de știri RMF FM, "străinii de peste granița estică" au fost reținuți de Agenția de Securitate Internă a Poloniei "sub suspiciunea că ar lucra pentru serviciile speciale rusești", transmite publicația Daily Mail.

Cei șase agenți - despre care se crede că sunt din Belarus - au fost reținuți după ce ofițerii de informații ABW din Polonia au găsit mai multe camere ascunse, montate în anumite locații, care înregistrau rute feroviare importante pentru transferul de arme și muniții către Ucraina iar scopul bănuit era de sabotare a liniilor de cale ferată. O declarație oficială în acest caz este așteptată vineri.

Arestările au loc la doar câteva săptămâni după ce secretarul de stat responsabil pentru serviciile speciale poloneze a dezvăluit că alte nouă persoane suspectate de colaborare cu serviciile rusești și belaruse au fost, de asemenea, reținute în ultimele luni.

Stanislaw Zaryn a avertizat, de asemenea, cu privire la activitățile tot mai agresive ale Rusiei în zona de intelligence, după ce Polonia a expulzat anul trecut 45 de diplomați ruși acuzați de spionaj. „Rusia caută noi oportunități pentru a acționa împotriva Poloniei. Avem de-a face cu încercări de a obține informații sensibile, inclusiv fotografierea cărților de credit sau accesarea telefoanelor private ale polonezilor. Toate acestea sunt folosite pentru a colecta date despre ce se întâmplă în Polonia și ce mișcări fac trupele noastre” a declarat oficialul polonez.

Citește și
elicopter, Kiev, Ucraina
Filmul accidentului de elicopter din Kiev, soldat cu 14 morți. Autoritățile investighează și un posibil sabotaj
Punctele critice vizate de ruși

Zona de supraveghere a rutelor feroviare era în apropierea aeroportului din Rzeszów, în sud-estul Poloniei, la mai puțin de 80 de kilometri de granița cu Ucraina, unul dintre cele mai importante locuri pentru transferul de arme și muniții occidentale.

Se pare că puncte de „infrastructură critică" au fost vizate și în alte părți ale țării, arată sursa citată.

Aliații NATO din fostul est comunist, precum Polonia și Slovacia, au fost susținători declarați ai Kievului de la invadarea Ucrainei, la 24 februarie 2022. Angajamentul Varșoviei față de vecinul său a fost important pentru a-i convinge pe aliații europeni să doneze arme grele Ucrainei, inclusiv tancuri, o acțiune la care s-au opus până de curând mai multe guverne, inclusiv Germania. Polonia a trimis Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană. Armele furnizate de Polonia includ rachete, lansatoare de grenade, puști, drone, tancuri, RPG-uri și muniție - precum și tancuri și alte vehicule.

Informațiile despre sabotaj au venit la o zi după ce premierul Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia ar putea oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29, în următoarele patru-șase săptămâni.

Arestările au loc la doar câteva săptămâni după ce ministrul responsabil de serviciile speciale ale țării a dezvăluit că alte nouă persoane suspectate de colaborare cu serviciile ruse și belaruse au fost, de asemenea, reținute în ultimele luni.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult