Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Percheziţii la domiciliul lui Jair Bolsonaro, acuzat de implicarea în falsificarea de certificate de vaccinare anti-Covid-19

Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a confirmat că poliţia i-a percheziţionat miercuri domiciliul din Brasilia şi că i-a confiscat telefonul mobil.  

Jair Bolsonaro neagă orice implicare în falsificarea de certificate de vaccinare împotriva Covid-19.

„Am fost surprins de această percheziţie (...). Nu am falsificat nimic. Nu am fost vaccinat, asta-i tot. Toţi cetăţenii sunt egali, însă de aici până la a face o percheziţie la un fost preşedinte doar pentru a crea un eveniment (mediatic)...", a declarat fostul şef de stat de extremă dreapta pentru jurnalişti în faţa reşedinţei sale din capitala braziliană, informează AFP și Agerpres.

Poliţia federală a explicat într-un comunicat că a întreprins în total 16 percheziţii, la Rio de Janeiro şi Brasilia, vizând o reţea infracţională suspectată de „introducerea de date false de vaccinare anti-COVID în sistemele de sănătate publică". Poliţia nu l-a menţionat explicit pe Bolsonaro.

Falsele certificate de vaccinare ar fi putut fi „utilizate pentru a ocoli restricţiile sanitare impuse de autorităţile publice în Brazilia şi în SUA", se mai arată în comunicatul poliţiei.

Citește și
john kirby, pentagon
Casa Albă acuză: „Brazilia se face ecoul propagandei ruse şi chineze cu privire la războiul din Ucraina”

De asemenea, au fost emise şase mandate de arestare. Conform presei braziliene, poliţiştii l-au reţinut şi pe Mauro Cid, un militar ce era considerat un apropiat al lui Bolsonaro.

„Telefonul meu a fost confiscat, însă eu nu am nimic de ascuns. Dar găsesc că ar fi bine dacă am trăi într-o ţară democratică, unde pot fi abordate toate subiectele. Există subiecte interzise în Brazilia, precum problema vaccinurilor. În Brazilia zilelor noastre totul este posibil ", a declarat Bolsonaro, miercuri, în faţa jurnaliştilor.

Jair Bolsonaro a declarat în repetate rânduri că nu intenţionează să se vaccineze anti-Covid.

Fostul președinte a explicat că nici el, nici fiica lui Laura, în vârstă de 12 ani, nu au fost vaccinaţi, dar că soţia sa Michelle a primit o doză de vaccin în 2021, în SUA.

După ce a fost învins în alegerile prezidenţiale din octombrie, Jair Bolsonaro, 68 de ani, a locuit apoi trei luni în Florida, părăsind Brazilia înainte de învestirea succesorului său, Luiz Inacio Lula da Silva. Certificatul de vaccinare era încă pe atunci obligatoriu pentru a intra în SUA. Guvernul american a anunţat luni că această obligaţie va fi anulată începând cu 11 mai.

După ce s-a întors în Brazilia, la sfârşitul lui martie, cu intenţia fermă de a face opoziţie guvernului lui Lula da Silva, Jair Bolsonaro a fost audiat de două ori de poliţia federală.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult