Parlamentarii iranieni, furioși pe Trump. Momentul în care incendiază steagul american în Parlament. VIDEO
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Parlamentarii, printre care și un cleric șiit, au ținut steagul în flăcări, în timp ce colegii li s-au alăturat și au început să strige la unison „Moarte pentru America!” Totodată, ei au incendiat o foaie de hârtie menită să sugereze acordul nuclear iranian, după care au călcat pe rămășițele acesteia, scrie New York Times.
Deși incendierea drapelului american este o practică întâlnită în Iran, iar Parlamentul din acest stat a criticat adesea în termeni duri autoritățile din Statele Unite, este prima dată când analiștii observă că o astfel de manifestație are loc în interiorul Parlamentului.
Momentul a fost surprins și într-un filmuleț care a ajuns pe rețelele de socializare. Reacția palamentarilor reflectă furia opiniei publice din Iran privind decizia anunțată marți seara de liderul de la Casa Albă, care amenință să distrugă acordul nuclear încheiat în 2015.
Ali Larijani, președintele prezidiului, le-a spus parlamentarilor: „Aveți grijă să nu dați foc și la Parlament”, conform Jerusalem Post.
Totodată, el a sugerat cu președintele american Donald Trump nu este potrivit pentru funcția pe care o deține: „Trump n-are capacitatea mentală pentru a se ocupa de astfel de probleme”.
Mulți dintre oficialii Iranieni, între care și șeful Parlamentului, și-a exprimat speranța că Europa va colabora în continuare cu Iranul pentru ca această înțelegere să funcționeze în continuare, însă mulți sunt pesimiști.
Reacția vine după ce, marți seara, liderul de la Casa Albă a anunțat: „Statele Unite se vor retrage din acordul nuclear cu Iranul. Nu vom permite unui regim care scandează „Moarte Americii” să obţină acces la cele mai periculoase arme din lume.”
Donald Trump a criticat dur acordul încheiat în 2015 cu Iranul, invocând inclusiv probele prezentate în urmă cu câteva zile de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a acuzat Iranul şi-ar continua „în secret” programul nuclear, probe respinse de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
La scurt timp, președintele iranian Hassan Rouhani a anunțat că îl va trimite pe ministrul de Externe Mohammad Javad Zarif în celelalte țăric are au semnat acest acord: China, Franța, Germania, Rusia și Marea Britanie.
Iranul speră că Uniunea Europeană va aproba o lege care să protejeze firmele europene de posibile sancțiuni din partea SUA. Oficialii europeni au sugerat, chiar, că vor face tot ce le stă în putință pentru a salva acest acord, mai scrie New York Times. Cu toate acestea, Rouhani a subliniat că programul nuclear ar putea fi reluat în orice moment.
„Dacă este necesar, ne putem începe înzestrarea industrială fără nicio limitare. Până la implementarea deciziei, vom avea de așteptat câteva săptămâni bune și vom discuta cu prietenii și aliații noștri, cât și cu alți semnatari ai acordului, care i-au rămas loiali. Totul depinde de interesele noastr naționale”, a mai spus președintele iranian.
Ca urmare a acordului încheiat în vara lui 2015 de mai multe mari puteri cu Iranul, au fost impuse restricții programului nuclear iranian. În schimb, Statele Unite și comunitatea internațională s-au angajat să renunțe cele mai multe sancțiuni. Cu toate acestea, înțelegerea a avut limitările ei, întrucât a eșuat să menționeze programul balistic al Iranului sau politicile regionale. De la învestirea în funcție, președintele american Donald Trump a calificat acest acord drept „cea mai proastă înțelegere”, a mai spus președintele iranian.
După momentul incendierii steagului american, reprezentantul Parlamentului, Ali Larijani, a precizat că responsabilitatea salvării acordului cade pe umerii Uniunii Europene și a celorlalte mari puteri care au semnat acordul.
„Această perioadă este doar o portiță prin care UE poate demonstra dacă are suficientă influență ca să calmeze problemele internaționale sau nu”, a spus politicianul. Totodată, el a îndemnat departamentul nuclear al țării să „se pregătească pentru reluara tuturor aspectelor ce țin de activități nucleare.”
Mulți iranieni sunt îngrijorați cu privire la ce ar putea însemna decizia lui Donald Trump pentru țara lor. În lunile decembrie și ianuarie, în țară au avut loc proteste naționale, pe fondul economiei precare și a lipsei de locuri de muncă. În acest context, 25 de persoane au murit și aproape 5.000 au fost arestate.
Concret, retragerea din acord înseamnă reinstaurarea sancţiunilor economice ale Washingtonului împotriva regimului de la Teheran și, implicit, companiilor europene care fac afaceri cu această țară.
„Vom institui cele mai aspre sancţiuni economice. Orice ţară care ajută Iranul în dorinţa sa de a avea arme nucleare ar putea fi, la rândul său, aspru sancţionată de Statele Unite”, a mai spus el.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!