Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pace în Fâșia Gaza. Națiunile Unite au adoptat o rezoluție prin care se cere încetarea imediată a focului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, luni, un proiect de rezoluție care solicită încetarea focului în Fâșia Gaza, evitând un veto din partea marilor puteri, arată The Guardian.

Încercările anterioare de adoptare a unei rezoluții s-au confruntat cu numeroase obstacole, după ce SUA, China și Rusia și-au folosit dreptul de veto, iar SUA s-au abținut.

Pentru prima dată, Consiliul de Securitate al ONU a votat în favoarea unui apel la încetarea focului în Gaza, după ce SUA s-au abținut, în loc să își folosească dreptul de veto, așa cum a făcut-o în alte ocazii. De asemenea, Rusia și China s-au opus anterior.

Rezoluția care a trecut a fost redactată de cei 10 membri aleși în consiliu și a fost propusă în sală de reprezentantul Mozambicului.

Rusia a încercat să amendeze textul prin restabilirea unui proiect anterior care includea cuvântul "permanent", dar încercarea a eșuat.

Citește și
Fasia Gaza
Israelul, acuzat că a atacat o mulţime în timpul unei operaţiuni de distribuire a ajutoarelor umanitare. 9 persoane au murit

14 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat în favoarea rezoluției, în timp ce SUA s-au abținut.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a amenințat anterior că va anula o delegație planificată la Washington dacă SUA nu își exercită dreptul de veto.

Abținerea exercitată de SUA marchează o ruptură cu guvernul Netanyahu, reflectând frustrarea tot mai mare de la Washington față de insistența sfidătoare a premierului israelian de a continua atacul de la Rafah și față de împiedicarea continuă a livrărilor de ajutor umanitar de către Israel.

Pe de altă parte, rezoluția cere o încetare temporară a focului în timpul restului lunii sfinte musulmane Ramadan și adaugă faptul că aceasta ar trebui să ducă la o "încetare durabilă și sustenabilă a focului".

Luni dimineață, în ultimul moment, SUA au cerut un amendament care să adauge o condamnare a Hamas pentru atacul asupra Israelului din 7 octombrie, ceea ce a dus la o strângere urgentă a diplomaților în sală, dar au renunțat la această cerere când a devenit clar că amendamentul va întâmpina rezistență.

ONU cere eliberarea imediată a ostaticilor de către Hamas

Rezoluția cere, de asemenea, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor.

Israelul afirmă că Hamas a luat 253 de ostatici în timpul atacului din 7 octombrie - notează Reuters.

"Sprijinul Statelor Unite pentru aceste obiective nu este pur și simplu retoric. Lucrăm non-stop pentru a le face reale pe teren prin diplomație, pentru că știm că doar prin diplomație putem face să avanseze această agendă", a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

"O încetare a focului poate începe imediat cu eliberarea primului ostatic și, prin urmare, trebuie să punem presiune asupra Hamas pentru a face exact acest lucru", a spus ea.

Thomas-Greenfield a declarat că SUA s-au abținut de la vot pentru că nu au fost de acord cu tot ceea ce conținea rezoluția, iar textul nu includea o condamnare a Hamas.

Rezoluția Consiliului de Securitate "subliniază, de asemenea, necesitatea urgentă de a extinde fluxul de asistență umanitară și de a consolida protecția civililor din întreaga Fâșie Gaza și își reiterează cererea de ridicare a tuturor barierelor în calea furnizării de asistență umanitară la scară largă".

Statele Unite s-au au opus prin veto la trei proiecte de rezoluții ale Consiliului privind războiul din Gaza. De asemenea, s-a abținut anterior de două ori, permițând consiliului să adopte rezoluții care vizau creșterea ajutorului pentru Gaza și care solicitau pauze prelungite în lupte.

De asemenea, Rusia și China s-au opus prin veto la două proiecte de rezoluții americane privind conflictul - în octombrie și mai recent, vineri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult