Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Orașul Manaus, sufocat de incendiile de vegetaţie din pădurea amazoniană

Nori de fum dens şi cenuşiu provenind de la zeci de incendii de vegetaţie din regiunea amazoniană de pe teritoriul Braziliei, multe dintre ele aprinse ilegal, persistă asupra capitalei regiunii, Manaus, iar aerul a ajuns greu de respirat.  

Rezidenţii se plâng de usturimi la nivelul nasului şi gâtului, informează Reuters.

Calitatea aerului este atât de deteriorată, încât până şi păsările tropicale care în mod obişnuit ciripesc voioase au amuţit, au precizat ei.

''Nasul mă ustură tot timpul şi la fel şi ochii, chiar şi când îi ţin închişi. Nu putem respira bine'', a spus studentul Ronny Gonsalves. ''Nu pot să văd până la orizont''.

Potrivit experţilor, smogul provine de la incendiile declanşate în diferite locuri din oraş şi în perimetrul zonei metropolitane, pornite deseori deliberat pentru a pregăti terenurile pentru agricultură sau dezvoltări urbane fără autorizaţie.

Condiţiile foarte aride provocate de seceta severă care afectează regiunea laolaltă cu temperaturi record au contribuit la răspândirea şi declanşarea incendiilor, potrivit lui Carlos Durigan, director regional pentru Brazilia al Wildlife Conservation Society.

Citește și
incendiu canada
400 de incendii de vegetaţie fac ravagii în Columbia Britanică. Canada trimite armata să lupte cu flăcările

''Nu a fost niciodată atât de rău în deceniile trecute'', a spus acest geograf, care a trăit timp de 30 de ani în regiunea amazoniană.

Regiunea este vizată de fenomenul meteo El Nino, iar precipitaţiile din nordul Amazonului se situează cu mult sub media istorică. Pâraiele şi afluenţii care se varsă în Amazon au scăzut până la niveluri aproape record.

Guvernul Braziliei a trimis echipe de pompieri care să aducă focul sub control. Rezidenţii se tem însă că aerul plin de fum va persista până când va ploua, adică abia la sfârşitul lui noiembrie, potrivit prognozelor.

Incendiile de vegetaţie din pădurea amazoniană au fost mai frecvente în ultimii ani la sud-vest de Manaus în statele Rondonia şi Acre.

Potrivit lui Durigan, multe drumuri construite în apropiere de Manaus au determinat defrişări mai rapide în interiorul şi în exteriorul zonei metropolitane. Speculanţii imobiliari pun deseori foc pentru defrişa ilegal terenul, a spus el.

''Astăzi a fost cea mai grea zi. Nu mai putem vedea râul din apartament'', a spus Maria Lucia de Freitas, care a adăugat că fumul a apărut pentru prima dată deasupra Manaus în urmă cu o lună.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult