Modifica setarile cookie
Toate categoriile

ONG: Cel puţin 31 de morţi în raiduri ale Turciei în Siria. Un jurnalist se numără printre morți

Cel puţin 31 de persoane, marea majoritate combatanţi kurzi şi soldaţi sirieni, au murit în raidurile armatei turce lansate sâmbătă seară împotriva regiunilor kurde din nordul Siriei.

Autorităţile autonome kurde au raportat la rândul lor cel puţin 29 de morţi - 11 civili, 15 combatanţi proregim, doi paznici de siloz şi un luptător kurd, potrivit unui ultimul bilanţ furnizat duminică de un ONG şi citat de France Presse, conform Agerpres.

 

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o vastă reţea de surse în Siria, nu a putut confirma moartea civililor.

El a raportat o serie de lovituri aeriene efectuate sâmbătă seară şi înainte de zorii zilei de duminică de către armata turcă în provinciile Raqa şi Hassake (nord-est) şi Alep (nord), care au costat viaţa a 18 combatanţi kurzi şi membri ai forţelor aliate locale, precum şi 12 soldaţi sirieni. Au fost 40 de răniţi.

De asemenea, ONG-ul a anunţat moartea unui jurnalist, Issam Abdallah, corespondent sirian pentru o agenţie de presă kurdă.

Citește și
sua, ucraina, arme
Turcia acuză SUA că încearcă să tragă de timp în criza ucraineană: „Acest război nu este, de fapt, între Rusia și Ucraina”

Agenţia oficială de presă siriană Sana a confirmat moartea mai multor militari sirieni, fără a preciza numărul.

Loviturile au vizat în principal oraşul Kobani (nord) şi împrejurimile sale, în apropierea graniţei cu Turcia, în special silozurile de cereale din apropiere de Al-Malikiyah (nord-est) şi o centrală electrică situată într-o zonă aflată sub controlul Forţelor Democratice Siriene (FDS) dominate de kurzi.

Turcia a anunţat lansarea acestei operaţiuni aeriene în nordul Irakului şi Siriei învecinate, vizând mai multe regiuni aflate sub controlul forţelor kurde siriene şi al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), acuzat de către Ankara de atentatul ce a ucis şase persoane la Istanbul la 13 noiembrie.

„Aceste atacuri ale statului de ocupaţie turc nu vor rămâne fără răspuns. La momentul şi locul potrivit, vom răspunde cu forţă şi eficienţă”, au reacţionat FDS într-un comunicat.

Operaţiunea turcă, denumită „Gheară de sabie”, are ca scop „eliminarea atacurilor teroriste din nordul Irakului şi Siriei, asigurarea securităţii frontierei şi eliminarea terorismului de la sursă”, a precizat Ministerul turc al Apărării.

Turcia, ai cărei soldaţi sunt prezenţi în zonele din nordul Siriei, ameninţă din luna mai că va lansa o nouă ofensivă împotriva FDS, considerându-le drept „terorişti”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult