Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bangladesh vrea să trimită înapoi în Myanmar sute de mii de refugiați rohingya. „Acasă”, ei ar putea fi „curățați” de armată

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, spune că întoarcerea refugiaților rohingya în Myanmar nu este sigură și nici posibilă în acest moment.  

Pe de altă parte, premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, susține contrariul. Acesta i-a transmis oficialului ONU că sute de mii de refugiați rohingya care trăiesc în prezent în taberele supraaglomerate din Bangladesh, ar trebui să se întoarcă în Myanmar, scrie aljazeera.com.

Discuția dintre cei doi a avut loc cu ocazia vizitei înaltului comisar ONU pentru Drepturile Omului în capitala Bangladeshului. Michelle Bachelet a vizitat taberele refugiaților rohingya.

„Rohingya sunt cetățeni ai Myanmarului și trebuie să fie luați înapoi”, a spus prim-ministrul din Bangladesh.

Comunitatea rohingya din Myanmar, majoritar musulmană, s-a confruntat cu o agresivă discriminare din partea budiștilor. Celor mai mulți li se refuză dreptul la cetățenie și la multe alte drepturi.

Citește și
Myanmar, rohingya
Doi jurnaliști Reuters au fost arestați după ce au făcut dezvăluiri despre execuțiile în masă din Myanmar

În august 2017, peste 700.000 de oameni din comunitatea rohingya au fugit trecând granița cu cu Bangladesh, unde s-au refugiat în tabere. Fuga refugiaților a venit imediat după ce armata din Myanmar a declanșat o „operațiune de curățare” a comunității rohigya. Situația s-a înrăutățit după preluarea militară de anul trecut.

„Din păcate, situația actuală de peste graniță înseamnă că aceste condiții nu sunt potrivite pentru returnări. Repatrierea trebuie efectuată întotdeauna într-un mod voluntar și demn, numai atunci când există condiții sigure și durabile în Myanmar”, a declarat Bachelet reporterilor din capitala Bangladeshului.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult