Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O mulţime uriaşă de oameni s-a adunat să-i aducă un ultim omagiu lui Raisi la funeraliile de la Teheran. GALERIE FOTO

O mulţime uriaşă s-a adunat miercuri, în centrul Teheranului, pentru a-i aduce un ultim omagiu preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, sărbătorit ca un ”martir” în urma morţii sale în prăbuşirea unui elicopter, relatează AFP.

„Un milion de adio”, a anunţat televiziunea de stat, salutând numărul persoanelor reunite în centrul capitalei. Nicio estimare independentă nu era disponibilă.

„Sunt tristă. Am venit să-mi uşurez inima”, a declarat o profesoară, Maryam, în vârstă de 41 de ani, care purta un chador şi care a venit împreună cu soţul şi fiul săi dintr-un oraş situat la sud de Teheran.

În această zi declarată liberă, ceremoniile au început cu o rugăciune prezidată de către liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care s-a prosternat în faţa sicrielor celor opt bărbaţi morţi în prăbuşire, inclusiv şeful diplomaţiei Hossein Amir-Abdollahian.

Odată cu Raisi, „noi am pierdut o personalitate marcantă. Era un frate foarte bun. Un funcţionar eficient, competent, sincer şi serios”, a declarat el ulterior, la primirea premierului irakian Mohamed Shia al-Sudani, una dintre personalităţile străine care au venit la ceremonii.

Citește și
inmormantare raisi
Au început ceremoniile funerare pentru președintele Iranului. Cauza prăbușirii elicopterului este încă necunoscută

La rugăciune, cea mai înaltă autoritate a Republicii islamice era înconjurată de principalii membri ai clerului şiit, membri ai Guvernului, inclusiv preşedintele interimar Mohammad Mokhber, şi ofiţeri de rang înalt din armata Gardienilor Revoluţiei.

Au fost prezenţi, de asemenea, liderul politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas Ismail Haniyeh şi numărul doi în Hezbollahul libanez Naim Qassem.

În pofida morţii lui Raisi, ”suntem convinşi că Republica islamică Iran îşi va continua susţinerea poporului palestinian”, a declarat Haniyeh, care s-a exprimat scurt înainte ca trei ţări europene - Spania, Irlanda şi Norvegia - să recunoadcă Palestina.

Hamasul şi Hezbollahul fac parte din ”axa rezistenţei” care, împreună cu rebelii huthi din Yemen, este susţinută de către Teheran în contextul Războiului din Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamas.

Uniunea Europeana, absentă

Lideri din ţări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia, inclusiv preşedintele tunisian Kaïs Saïed şi emirul Qatarului Tamim bin Hamad al-Thani, au asistat miercuri după-amiaza la o ceremonie de omagiere, la care au fost reprezentate aproximativ 60 de ţări, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.

Între participanţi s-au aflat şeful diplomaţiei egiptene Sameh Choukri -- a cărui ţară nu întreţine relaţii diplomatice cu Iranul - şi o delegaţie a talibanilor afgani.

În schimb, nicio ţară din Uniunea Europeană (UE) nu a fost reprezentată la ceremonie, în contextul în care relaţiile Teheranului cu Occidentul rămân foarte tensionate.

După rugăciune, mulţimea s-a îndreptat încet către Piaţa Azadi, una dintre cele mai mari din capitala airaniană, golită de maşini şi în care magazinele au tras perdelele.

Numeroase persoane agitau portrete, unele stilizate şi colorate, ale preşedintelui defunct şi steaguri iraniene, au constat jurnalişti AFP.

Locuitorii Teheranului au primit mesaje pe telefon prin care au fost îndemnaţi să ”asiste la feneraliile martirului”.

Aceste ceremonii se desfăşoară după tradiţiile marilor adunări care au marcat 45 de ani de Republică islamică, ca cea de după moartea generalului Qassem Soleimani, un conducător militar de rang înalt ucis într-un atac american în Irak în 2020.

Numeroase prtrete uriaşe ale ”martirului” Ebrahim Raisi au fost suspendate şi agăţate în principalele locuri publice din oraşe.

Funeraliile se încheie joi cu înmormântarea preşedintelui defunct la Mashhad (nord-est), oraşul său natal.

Autorităţile organizează între timp procesul de înlocuire a lui Ebrahim Raisi, preşedinte al Iranului din 2021.

Una dintre sarcinnile preşedintelui Mokhber, în vârstă de 68 de ani, este să pregătească alegerile prezidenţiale care urmesză să aibă loc la 26 iunie.

În acest stadiu, nicio personalitate politică nu şi-a anunţat în mod public candidatura.

12 ore de căutări

Ebrahim Raisi a murit în prăbuşirea unui elicopter la bordul căruia se ducea duminică la Tabriz (nord-vest), după ce a asistat la inaugurarea comună a unui baraj împreună cu omologul său azer Ilham Aliev, la frontiera dintre Iran şi Azerbaudjan.

Operaţiuni dificile de căutare s-au desfăşurat timp de 12 ore într-o regiune abruptă şi împădurită, iar epava elicopterului a fost descoperită luni în zori.

Forţele armate, care au ordonat o anchetă cu privire la cauza dramei, au anunţat miercuri că drone iraniene au fost folosite în vederea localizării elicopterului, ceea ce nu a reuşit să facă o dronă dotată cu echipament de viziune nocturnă trimisă de Turcia.

Prezent într-un elicopter care-l însoţea pe cel al preşedintelui, şeful de cabinet al lui Raisi, Gholam Hossein Esmaili, a povestit că aeronava a dispărut brusc, fără să lanseze vreun semnal de alertă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult