Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Notre-Dame: Istoria turlei distruse în incendiu. Secretul uneia dintre statui. GALERIE FOTO

Fleşa (turla) Catedralei Notre-Dame a fost printre cele mai mari pagube cauzate de incendiul care a cuprins monumentul Parisului.

 

Catedrala Notre-Dame, simbol al Parisului şi al întregii lumi creştine, a fost distrusă parţial de un incendiu devastator. Tot acoperişul bijuteriei arhitecturale gotice este distrus, iar partea cea mai înaltă, fleşa - turla care se înalţa deasupra catedralei până la 96 de metri - s-a prăbuşit.

Primele flăcări au început să mistuie acoperişul catedralei, luni seară, după 7 şi jumătate, ora României. Focul, care s-a extins rapid, a izbucnit în mansarda catedralei gotice, după cum au precizat pompierii. Cel mai probabil, s-a declanşat la schelele instalate pe acoperişul edificiului.

Istoria fleșei prăbușite în timpul incendiului

Fleșa originală a fost construită în timpul secolului 13, mulți istorici susținând că aceasta a fost realizată în jurul anilor 1220, potrivit Metro. 

Citește și
franci elvetieni
Liber la muncă într-una dintre cele mai bogate țări europene. Salariile depășesc 5.000 €

Construcția a rezistat 500 de ani, însă vântul și vremea severă au făcut turla să fie tot mai instabilă, motiv pentru care a fost demolată complet în anul 1786.

Însă în secolul 19, fleșa a fost reconstruită. În 1842, Hugo, Vigny și Ingres au semnat o petiție pentru reconstruirea turlei.

Concursul a fost câștigat un an mai târziu de arhitecții francezi Eugene Viollet-le-Duc and Jean-Baptiste Lassus. 

Cei doi, deși nu aveau prea multă experiență, au fost cei care au pus bazele unei noi construcții, în anul 1844.

Noua construcție avea să fie însă doar idea lui Viollet-le-Duc. Arhitectul s-a folosit și de elementele rămase din fleșa veche pentru a crea noua construcție. La bazele turlei, arhitectul a amplasat și o statuie cu el însuși.

Cu noua fleșă, Catedrala Notre-Dame măsura 96 de metri. 

Aceasta a fost concepută să fie mult mai rezistentă și mai înaltă, pentru a-I mări rezistența în timp.

Acum, premierul francez Edouard Philippe a anunţat că va fi organizat un concurs de arhitectură pentru reconstrucţia turlei care s-a prăbuşit în timpul incendiului de la catedrala Notre-Dame de Paris, potrivit BFM TV.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult