Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Moscova vrea să-și ridice cu forța o ambasadă în Australia. Protestul bizar al unui diplomat rus VIDEO

Rusia a intentat vineri o acţiune în justiţie pentru a contesta blocarea de către Australia a construirii unei noi ambasade ruse în apropiere de Parlamentul Australiei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului australian, informează AFP şi Reuters.  

Acesta a explicat că Rusia a decis să "conteste validitatea legislaţiei din motive constituţionale" în faţa Înaltei Curţi a Australiei, cea mai înaltă jurisdicţie a ţării. "Aceasta face parte din planul rus", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Săptămâna trecută, Australia a luat măsuri juridice radicale pentru a împiedica Rusia să îşi construiască noua ambasadă la doi paşi de Parlament, după atenţionări ale serviciilor de informaţii în legătură cu un risc de spionaj.

Kremlinul a reacţionat imediat, denunţând o "manifestare de ostilitate" ce va duce la un răspuns "în oglindă" al Moscovei.

Citește și
zelenski conferinta londra
Liderii din Occident au promis, la Conferinţa Internaţională de la Londra, să facă Rusia să plătească reconstrucţia Ucrainei

Rusia închiriază din 2008, de la o agenţie a guvernului federal australian, o parcelă de circa 400 de metri lângă Parlamentul din Canberra şi a obţinut în 2011 o autorizaţie pentru a construi acolo noua sa ambasadă.

Diplomatul rus care s-a întins pe pământ nu poate fi arestat

În august 2022, guvernul a încercat să rezilieze contractul pentru nerespectarea unor clauze din autorizaţia de construcţie, însă această decizie a fost anulată de justiţia federală în luna mai.

Mai devreme luna aceasta, Australia a votat o lege prin care i s-a interzis Rusiei să-şi mute ambasada, situată într-o suburbie din Canberra, pe terenul din apropierea Parlamentului australian şi ambasadei Chinei, invocând îngrijorări legale de securitate.

Vineri, prim-ministrul australian Anthony Albanese a declarat că locul contestat pentru propusa construire a unei ambasade ruse a fost securizat, după ce un diplomat rus s-a întins pe pământ ca formă de protest în urma deciziei guvernului Australiei de a anula contractul de închiriere.

Cotidianul The Australian a informat joi că un diplomat rus s-a întins pe pământ sub ochii poliţiei, care nu putea să-l aresteze pentru că acesta avea imunitate diplomatică.

”Vom apăra securitatea noastră națională”

"Australia va apăra valorile noastre şi noi vom apăra securitatea noastră naţională, iar cineva care stă în frig pe o bucăţică de (teren cu) iarbă în Canberra nu este o ameninţare la adresa securităţii noastre naţionale", a declarat Albanese în timpul unei conferinţe de presă, vineri.

"Locul este securizat şi suntem în regulă cu poziţia noastră", a adăugat Albanese.

Miercuri, Moscova a interzis unui număr de 48 de cetăţeni australieni intrarea în Rusia, ca răspuns la regimul de sancţiuni impus de Australia la adresa Rusiei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult