Ministrul german de externe: „Sunt extrem de îngrijorată de situaţia disperată a civililor din sudul Fâşiei Gaza”
"Chiar şi dreptul la autoapărare este supus unor reguli, iar dreptul umanitar internaţional se aplică şi luptei împotriva teroriştilor", a declarat Annalena Baerbock.
"Israelul trebuie să respecte acest lucru ca toate celelalte state din lume, chiar şi într-un context dificil, în care Hamas încalcă toate regulile şi foloseşte oamenii ca scuturi umane", a adăugat Baerbock, într-un comunicat publicat de ministerul său la Berlin.
Miercuri, potrivit ONU, două tancuri au tras asupra unui centru de instruire din Khan Yunis, transformat în adăpost după începerea războiului pe 7 octombrie. Un atac soldat cu 13 morţi şi 56 de răniţi, dintre care 21 în stare critică, potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA).
Potrivit unui jurnalist AFP, bombardamentele au fost necontenite joi în Khan Yunis, oraşul natal al lui Yahya Sinwar, liderul Hamas din Fâşia Gaza, considerat a fi arhitectul atacului din 7 octombrie.
"Israelul trebuie să crească urgent ajutorul umanitar pentru Gaza şi să-şi adapteze modul de desfăşurare a operaţiunilor", a mai spus ministrul german.
"Avem nevoie, în cele din urmă, de o încetare umanitară a focului, pentru ca toţi ostaticii (israelienii deţinuţi de Hamas) să fie în sfârşit eliberaţi", a mai spus ea.
Germania a oferit Israelului sprijin necondiţionat de la începutul războiului lansat ca reacţie la atacul mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian.
Însă Berlinul a cerut, de asemenea, Israelului să dea dovada de reţinere în faţa catastrofei umanitare din Gaza.
Pe 7 ianuarie, Annalena Baerbock a pledat pentru o "gestionare mai puţin intensivă a războiului", insistând ca armata israeliană să facă mai mult pentru a proteja civilii.