Unii migranți sunt dispuși să se întoarcă în țările lor, după ce polonezii au pus tunurile cu apă pe ei
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deocamdată, refugiații sunt adăpostiți într-un depozit pus la dispoziție de Belarus. Un gest demonstrativ de mărinimie al dictatorului Aleksandr Lukașenko, după ce au intervenit personal Angela Merkel și Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi de Securitate.
Forţele de securitate poloneze au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotrivă migranților care le atacau cu pietre pentru a forța deschiderea frontierei.
După aceste scene extrem de tensionate, migranții s-au împărțit în două grupuri. Unii au rămas în tabăra improvizată de la marginea pădurii, nu departe de punctul de trecere de la Kujnitza. Celalalt grup, în jur de o mie de oameni, a acceptat oferta Belarusului de a se adăposti într-o hală din apropiere, un centru logistic de transport. Cei ajunși aici par resemnați cu eșecul încercării lor disperate de a ajunge într-o țară occidentală.
Diana Magnay, corespondent Sky News: „Cu siguranță le e mult mai bine aici decât în frigul nopții, sub cerul liber. Este și rezultatul presiunilor diplomatice făcute în ultimele 24 de ore de cancelarul german și de președintele rus asupra liderului din Belarus. Chiar dacă legitimitatea lui nu este recunoscută de toată lumea, fară îndoială Aleksandr Lukașenko a reușit să demonstreze ceva oferindu-le acest adăpost”.
Și a obținut ce a vrut: mai mulți oficiali europeni, inclusiv Angela Merkel, l-au căutat pe Lukașenko pentru a media criza, demersuri salutate deschis și de Kremlin.
După realegerea controversata a lui Lukașenko, în august 2020, și reprimarea dură a protestelor care au urmat scrutinului, europenii au sistat contactele cu Minskul şi au impus sancţiuni împotriva regimului.