Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Melania Trump, ținută controversată la funeraliile lui Jimmy Carter. Ce detaliu a atras atenția. GALERIE FOTO

Melania Trump a atras toate privirile la funeraliile celui de-al 39-lea președinte al SUA, Jimmy Carter, care a decedat pe 29 decembrie, la vârsta de 100 de ani. Viitoarea Primă Doamnă a avut o alegere vestimentară neobișnuită.

Melania Trump a participat joi la ceremonia funerară alături de soțul său, președintele ales Donald Trump, purtând o ținută cu un detaliu inedit pentru un astfel de eveniment trist, relatează hellomagazine.com.

Ea a optat pentru o rochie tip trench neagră de la Valentino, din colecția de toamnă 2019, cu o talie evidențiată și un guler alb dramatic, ce avea un design reprezentând un cuplu sărutându-se, înconjurat de flori.

La ceremonie, Donald Trump a purtat un costum negru simplu cu o cravată albastră și a fost văzut discutând cu Barack Obama înainte de începerea ceremoniei, fiind așezat lângă acesta.

După moartea lui Carter, Trump a transmis un mesaj de condoleanțe pe rețelele sociale, exprimându-și regretul pentru pierderea tragică: „Provocările cu care Jimmy s-a confruntat ca președinte au venit într-un moment crucial pentru țara noastră, iar el a făcut tot posibilul pentru a îmbunătăți viețile tuturor americanilor. Pentru asta, îi suntem cu toții recunoscători. Melania și cu mine ne gândim cu căldură la familia Carter și la cei dragi lor în această perioadă dificilă. Îi îndemnăm pe toți să îi păstreze în inimile și rugăciunile lor.”

Citește și
melania trump și donald trump
Melania Trump a încălcat tradiția. Gestul rar pe care l-a făcut în momentul în care soțul ei a revendicat victoria în alegeri

La ceremonie au participat și ceilalți patru foști președinți încă în viață: Joe Biden, Barack Obama, Bill Clinton și George W. Bush. De asemenea, actuali și foști vicepreședinți, inclusiv Kamala Harris, JD Vance, Al Gore și Mike Pence, au venit să-și aducă omagiile joi.

Jimmy Carter, cel mai longeviv președinte al Statelor Unite

Om de afaceri, ofiţer de marină, evanghelist, politician, negociator, autor, tâmplar, cetăţean al lumii - Carter şi-a croit un drum care a făcut faţă provocărilor politice şi de aceea, el este un profil care se distinge printre cei 45 de bărbaţi care au ajuns în cea mai înaltă funcţie a naţiunii americane.

Cel de-al 39-lea preşedinte şi-a realizat ambiţiile printr-o minte ascuţită, o credinţă religioasă profundă şi o etică a muncii prodigioasă, conducând misiuni diplomatice până la vârsta de 80 de ani şi construind case pentru săraci până la 90 de ani.

„Credinţa mea îmi cere - acest lucru nu este opţional - credinţa mea îmi cere să fac tot ce pot, oriunde mă aflu, oricând pot, cât timp pot, cu tot ceea ce am, pentru a încerca să fac o diferenţă”, a spus cândva Carter.

În ultimii ani, Jimmy Carter s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv un melanom care s-a extins la ficat şi creier. În februarie 2023, Carter a decis să primească îngrijiri paliative acasă în loc să fie supus unei intervenţii medicale suplimentare. Soţia sa, Rosalynn Carter, a murit pe 19 noiembrie 2023, la vârsta de 96 de ani. El părea fragil când a participat la serviciul memorial şi la înmormântarea ei într-un scaun cu rotile.

„Tatăl meu a fost un erou, nu doar pentru mine, ci pentru toţi cei care cred în pace, drepturile omului şi iubire altruistă”, a declarat Chip Carter, fiul fostului preşedinte. „Fraţii mei, sora mea şi cu mine l-am împărţit cu restul lumii prin aceste convingeri comune. Lumea este familia noastră datorită modului în care el a adus oamenii împreună şi vă mulţumim pentru că îi onoraţi memoria continuând să trăiţi aceste convingeri comune”, a transmis Chip Carter, citat de Reuters.

Democrat, Jimmy Carter a fost preşedinte din ianuarie 1977 până în ianuarie 1981, după ce l-a învins pe preşedintele republican în exerciţiu Gerald Ford în alegerile din 1976 din Statele Unite. Carter, la rândul lui, a fost înlăturat din funcţie patru ani mai târziu, alegătorii preferându-l masiv pe Ronald Reagan, fost actor şi guvernator al Californiei, adversarul său republican.

Carter a trăit după terminarea mandatului său mai mult decât orice alt preşedinte american. De-a lungul timpului, şi-a câştigat reputaţia de a fi fost mai bun ca ex-preşedinte decât a fost ca preşedinte - un statut pe care l-a recunoscut fără probleme.

James Earl Carter Jr. s-a născut la 1 octombrie 1924, în Plains, Georgia, fiind unul dintre cei patru copii ai unui fermier şi ai unui negustor. A absolvit Academia Navală a SUA în 1946, a servit în programul submarinelor nucleare şi a plecat din marină pentru a gestiona afacerea familiei de cultivare a arahidelor.

S-a căsătorit cu soţia sa, Rosalynn, în 1946, o comuniune pe care a numit-o „cel mai important lucru din viaţa” sa. Au avut trei fii şi o fiică.

Carter a devenit milionar, legislator al statului Georgia şi guvernator al Georgiei din 1971 până în 1975.

Apoi a avut o candidatură modestă pentru nominalizarea democrată la alegerile prezidenţiale din 1976, dar şi-a depăşit rivalii căpătând dreptul de a-l înfrunta pe Gerald Ford în alegerile generale.

Cu Walter Mondale drept coechipier la vicepreşedinţie, Carter a fost impulsionat de o gafă majoră a lui Ford în timpul uneia dintre dezbaterile lor. Ford a declarat că „nu există nicio dominaţie sovietică în Europa de Est şi nu va exista niciodată sub o administraţie Ford”, în ciuda deceniilor de dominaţie.

Carter l-a devansat pe Ford în alegeri, chiar dacă Ford a câştigat mai multe state - 27 faţă de 23 ale lui Carter.

Jimmy Carter a făcut faţă apoi unei provocări din partea senatorului de Massachusetts Edward Kennedy pentru nominalizarea democrată la alegerile prezidenţiale din 1980, dar era deja măcinat din punct de vedere politic înainte de lupta din alegerile generale împotriva unui adversar republican viguros. Ronald Reagan, conservatorul care a proiectat o imagine de forţă, l-a dezechilibrat pe Carter în timpul dezbaterilor de dinaintea alegerilor din noiembrie 1980.

Reagan i-a spus dispreţuitor lui Carter: „Iar începi”, când contracandidatul republican a considerat că preşedintele i-a denaturat opiniile în timpul unei dezbateri.

Carter a pierdut alegerile din 1980 în faţa lui Reagan, care a câştigat 44 din cele 50 de state şi a acumulat o majoritate zdrobitoare în Colegiul Electoral.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult