Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Masacrul de la Moscova. Bilanțul final al morților din atacul terorist ar putea fi dublu. 140 de decese confirmate oficial

Bilanțul final al morților din atacul terorist la sala de concerte din Moscova ar putea fi mult mai mare decât cei 140 de morți confirmați, investigațiile statului rus spunând că au primit 143 de rapoarte despre persoane dispărute, scrie The Guardian.

Comisia de anchetă a declarat într-un comunicat că până acum au fost identificate 84 de cadavre.

Miercuri mai devreme, Baza, un canal Telegram cu legături cu serviciile de securitate ale Rusiei, a raportat că 95 de persoane care nu figurează printre cele 120 de nume în registrul oficial al victimelor nu au fost găsite după împușcătura de săptămâna trecută de la sala de concerte Crocus.

Rudele lor nu au reușit să stabilească contact cu ei de la atacul de vineri, a spus Baza.

Nu a fost imediat clar dacă cele 84 de cadavre identificate le includ pe cele enumerate în registrul oficial.

Se crede că multe dintre victime au murit ca urmare a inhalării de fum, după ce atacatorii au incendiat clădirea, ceea ce a provocat și prăbușirea acoperișului.

Statul Islamic (IS) a revendicat atacul, cel mai mortal de pe teritoriul european și cel mai mortal atac organizat de către orice grup din Rusia de la asediul școlii din Beslan din 2004.

Incendiul și prăbușirea acoperișului au făcut ca unele dintre corpurile victimelor să fie de nerecunoscut, a declarat o sursă din serviciile de urgență din Rusia pentru postul 112 Telegram.

„În multe cazuri, rămân doar fragmente de cadavre”, au adăugat ei.

În urma atacului, unii ruși au încercat să găsească rudele dispărute prin intermediul rețelelor de socializare.

„Te implor, te rog, ajută-mă să găsesc orice informație. Suntem mulți, ne uităm pe toate listele și mergem la spitale”, a scris Luydmila Sitkikova, care își căuta părinții, pe platforma VK.

Marți, înalți oficiali ruși apropiați de Vladimir Putin au dat cel mai clar indiciu de până acum că Moscova intenționează să pună vina pentru atac pe Ucraina și pe Vest, în ciuda dovezilor că Statul Islamic Khorasan (ISKP), o ramură afgană a grupării teroriste , a fost responsabil.

„Credem că acțiunea a fost pregătită atât de radicalii islamiști înșiși și a fost facilitată de serviciile speciale occidentale”, a spus Alexander Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB).

„Serviciile speciale ale Ucrainei sunt direct legate de asta.” El a susținut că Kievul a ajutat la pregătirea militanților într-o locație neidentificată din Orientul Mijlociu.

Întrebat de reporterii ruși dacă Ucraina și aliații săi, SUA și Marea Britanie, au fost implicați, Bortnikov a spus: „Credem că așa este”.

Cuvintele sale au fost reluate de Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și un apropiat al lui Putin, care a declarat jurnaliştilor că Ucraina se află „desigur” în spatele atacului.

În ciuda faptului că a dat vina pe Occident, Bortnikov a recunoscut că SUA la începutul acestei luni au transmis Rusiei informații despre un posibil atac terorist pregătit în țară.

„Informațiile [retransmise de SUA] despre pregătirea actelor teroriste în locurile de adunare în masă a cetățenilor au fost de natură generală; am reacționat la această informație”, a spus el.

Între timp, președintele belarus și aliatul lui Putin, Alexander Lukașenko, părea să contrazică afirmația liderului rus că suspecții plănuiau să treacă în Ucraina, unde, a susținut Putin, „partea ucraineană” le „pregătise o fereastră” înainte de a fi arestați.

Lukașenko a declarat marți că atacatorii intenționaseră inițial să intre în Belarus și nu în Ucraina, dar au fost forțați să se retragă în Ucraina, după ce autoritățile din Belarus au înființat rapid puncte de control la graniță.

„De aceea nu au putut intra în Belarus. Au văzut asta, așa că s-au întors și s-au dus în zona graniței ucrainene-ruse”, a spus el, citat de agenția de presă de stat BelTA.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult