Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Marea Britanie: Suedia și Finlanda trebuie să adere la NATO „cât mai curând posibil”

Suedia şi Finlanda ar trebui să adere la NATO „cât mai curând posibil”, iar „aderarea lor va consolida securitatea colectivă a Europei”, a spus luni Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, într-un comunicat.

„Regatul Unit sprijină ferm cererile de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei. Ele ar trebui să fie integrate în Alianţă cât mai curând posibil, aderarea lor va consolida securitatea colectivă a Europei,” a spus Truss, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Marea Britanie, pregătită să ajute Suedia și Finlanda pentru o aderare rapidă la NATO

Guvernul (britanic) „aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu acestea ca noi aliaţi din NATO şi este pregătit să le ofere toată asistenţa în cursul procesului de aderare,” a adăugat ea.

Săptămâna trecută, Regatul Unit a semnat cu Suedia şi Finlanda acorduri de apărare şi protecţie reciprocă în cazul unei agresiuni, înainte de anunţarea deciziilor lor de a adera la NATO.

Aceste acorduri „demonstrează angajamentul nostru ferm şi fără echivoc faţă de ambele ţări în cursul acestui proces şi dincolo de acesta,” a spus şefa diplomaţiei de la Londra.

Rusia ar fi început să trimită rachete balistice la granița cu Finlanda

Rusia ar fi început să trimită rachete balistice spre granița cu Finlanda ca urmare a candidaturii acestei națiuni la NATO, conform jurnaliștilor britanici, pe baza unor clipuri video apărute pe rețelele de socializare.

Rachete mobile Iskander au fost observate în timp ce erau transportate spre linia de demarcație, în timp ce Putin pare din ce în ce mai îngrijorat de planurile finlandezilor, potrivit The Sun.

Putin a avertizat Finlanda și Suedia că aderarea la alianța occidentală ar fi o „greșeală”, dar până acum acestea au ignorat nemulțumirile președintelui rus.

Astfel, Moscova s-a lăudat că ar putea nimici Finlanda în „zece secunde”.

Ar primi NATO cele două țări?

Suedia și Finlanda sunt deja parteneri NATO care iau parte în exerciții militare și fac schimb de informații cu Alianța. Finlanda întrunește cerința NATO de investiții de minimum 2% din PIB pentru Apărare, iar Suedia este în curs de a întruni această condiție.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Suedia și Finlanda ar fi primite „cu brațele deschise” și că procesul de aderare ar fi rapid, însă ratificarea formală de către toți membrii alianței ar putea dura mai multe luni.

Conform unei analize The Guardian, cele două țări ar fi un „sprijin major” pentru NATO în nordul Europei, dublând lungimea graniței alianței cu Rusia și îmbunătățind securitatea și stabilitatea în zona Baltică.

CITEȘTE ȘI: Orașul ascuns de sub Helsinki, care poate găzdui 900.000 de oameni, construit pentru o Apocalipsă nucleară. GALERIE FOTO

Finlanda a anunțat că își depune candidatura la NATO. Președintele Sauli Niinisto: „Este o zi istorică”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult