Manifestații pro-palestiniene în mai multe țări din întreaga lume. Una dintre cele mai mari demonstraţii a avut loc la Londra
Armata israeliană şi-a intensificat operaţiunile militare prin bombardamente violente şi incursiuni terestre împotriva grupării islamiste Hamas, transmite Reuters.
Una dintre cele mai mari demonstraţii a avut loc la Londra, unde circa 100.000 de persoane au cerut încetarea focului în Fâşia Gaza şi au avut loc confruntări cu poliţia. Au fost organizate şi contramanifestaţii, dar cu participare mult mai redusă. Premierul britanic Rishi Sunak s-a raliat în acest conflict poziţiei SUA şi s-a abţinut să ceară o încetare a focului, pledând doar pentru pauze umanitare care să permită distribuirea ajutoarelor.
Mii de persoane au manifestat de asemenea în mai multe oraşe germane împotriva bombardamentelor israeliene în Fâşia Gaza, inclusiv la Berlin, unde circa 3.000 de manifestanţi s-au adunat la un protest deşi autorităţile au interzis desfăşurarea unor astfel de manifestaţii.
Alte manifestaţii pro-palestiniene mai semnificative în Europa au avut loc la Copenhaga, Stockholm şi Roma. În Franţa, unde în mai multe oraşe au fost interzise manifestaţiile palestiniene, un mic miting a avut totuşi loc la Paris, sfidând interdicţia. Un alt protest s-a desfăşurat şi la Marsilia.
Cea mai importantă manifestaţie pro-palestiniană a avut loc în Turcia, la Istanbul. Vorbind acolo în faţa a sute de mii de persoane, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a criticat vehement Israelul şi Occidentul.
În Asia, o manifestaţie numeroasă a fost în Malaezia, unde protestatarii s-au adunat lângă ambasada SUA din Kuala Lumpur. Au continuat de asemenea manifestaţiile anti-israeliene în Orientul Mijlociu, mai ales în capitala irakiană Bagdad.
Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a declarat sâmbătă că războiul împotriva mişcări islamiste Hamas "a intrat într-o nouă fază" şi că "pământul în Gaza s-a cutremurat" după o noapte de bombardamente intense şi o incursiune terestră a armatei israeliene, operaţiuni care urmăresc neutralizarea vastei reţele de tuneluri subterane folosite de gruparea islamistă Hamas şi anihilarea acestei grupări care a ucis peste 1.400 de persoane în atacul surpriză asupra Israelului pe 7 octombrie.
Relatările din Fâşia Gaza vorbesc într-adevăr despre scene ca după cutremur în urma bombardamentelor israeliene violente din noaptea de vineri spre sâmbătă, cu clădiri puse la pământ şi cratere în şosele, în timp ce ultimul bilanţ al victimelor comunicat de Ministerul palestinian al Sănătăţii arată 7.650 de morţi şi 19.450 de răniţi de când a început războiul pe 7 octombrie.