Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Mamele furioase”, mișcarea femeilor revoltate că duc tot greul pandemiei. ”Nu ne sprijină nimeni, ne-am săturat”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Statele Unite, circulă de câteva luni sintagma de “mame furioase”, pentru a descrie mame nemulțumite care cer imperativ schimbarea.

 

Deși nu putem încă vorbi de o "mișcare", frustrarea și furia sunt resimțite și dincoace de Ocean, în Regatul Britanic, una dintre țările europene cel mai afectate de pandemia de coronavirus.

Pentru această comunitate din Londra, cel mai nou motiv de nemulțumire este închiderea unui pod, ceea ce le taie accesul la o școală de cartier și legături vitale în transportul public.

Michelle Coulter povestește că s-a văzut nevoită să renunțe la job ca să poată petrece ore în șir în trafic, spre și dinspre școlile fiicelor ei. Pare să fi fost picătura care a umplut paharul.

”Michelle Coulter- Nu am simpatii politice, dar sunt scandalizată de direcția în care a apucat-o țara asta. Se poate trăi mai bine. Putem facem lucrurile mai bine. - Ești singura mamă care gândește așa? - Nu! Sunt contactată în mod periodic de grupuri de mame care spun că s-au săturat. În criza asta a pandemiei, femeile, mamele sunt cele care duc tot greul".

Citește și
coronavirus
Femeile din România, mai prost plătite decât bărbații

Dar femeile au mai multe motive de furie, nu doar din cauza unui pod închis, explică Julia Smith, organizatoarea protestului.

Julia Llewllyn Smith: "O mamă furioasă este o mamă ca mine, care se simte responsabilă pentru copiii ei. În ultimul an, ne-am simțit trădate de guvern în toate modurile posibile. Nu ne sprijină nimeni, ne-am săturat!".

Formula de “mame furioase” a fost folosită prima oară de senatoarea americană Patty Murray pentru a descrie mamele suprasolicitate și subapreciate care își transformă furia în activism.

Salma Abdelaziz, corespondent CNN: "Frustrate și sătule de situație după luni de carantină, în care au căutat un echilibru între școala de acasă și sarcinile de serviciu, după toate grijile trăite, aceste mame nu-s doar furioase, ci au devenit o forță politică".

Mamele britanice au fost cu 150% mai expuse riscului să-și piardă locurile de muncă sau să fie silite să demisioneze din cauza măsurilor asociate pandemiei.

 

”Toate sunt în spinarea noastră”

 

Dintre cele rămase fără slujbă, 65% spun că asta s-a întâmplat din cauza nevoii de a avea grijă de copiii care n-au mai mers la grădinițe și școli.

Julia Llewllyn Smith: "Femeile britanice și americane au în comun aceleași greutăți. Toate sunt în spinarea noastră. Suntem surori de o parte și de alta a Atlanticului și suntem la capătul răbdării".

Michelle Coulter: "Pare să fi ajuns într-un punct de clocot, iar femeile devin mame furioase, nu se tem să spună ce gândesc și să se facă auzite".

Și, cu această pandemie dublată de recesiune economică în desfășurare, femeile au tot mai multe motive să-și facă vocile auzite.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult