Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Litoralul din Odesa a devenit o „groapă de gunoi şi un cimitir de animale”, după dezastrul de la Nova Kahovka

Your browser doesn't support HTML5 video.

Forțele Kievului ar putea să oprească temporar ofensiva din sudul Ucrainei, pentru o reevaluare a tacticilor viitoare. Asta observă unii comandanți militari din cadrul NATO și analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

De altfel, potrivit analiștilor occidentali, acțiunile ofensive de până acum ale ucrainenilor, nu au angajat forțe masive, ci au sondat mai degrabă apărarea rușilor.

Frontul din sud este cel mai brutal, a spus președintele ucrainean în cel mai recent mesaj. În același timp, Zelenski a lăudat forțele ucrainene pentru respingerea „foarte eficientă" a atacurilor inamice în apropiere de Avdiivka, unul dintre punctele centrale ale luptelor din regiunea Donbas, în est. Acolo forțele ruse încearcă să atace în patru direcții.

Ivan Petrychak, corespondent 1+1 Ukraine: „Auzim din nou cum trag dintr-un blindat pentru infanterie. Ocupanții pregătesc atacuri asupra infanteriștilor noștri, care apără aceste poziții. Acum suntem ținta tunului unui vehicul de luptă pentru infanterie, trage și un mortier... Trag de la vreo doi kilometri distanță”.

Ce lasă în urma sa dezastrul de la Nova Kahovka

Pe de altă parte ONU cere insistent Rusiei să permită ca ajutorul umanitar să ajungă în zonele calamitate după distrugerea barajului de la Nova Kahovka, pe Nipru. Dar până acum a fost refuzat accesul în zonele controlate de forțele militare ruse. Cel puțin 35 de oamani au murit în inundații, potrivit oficialilor ucraineni și ruși. Sunt, însă zeci de dispăruți, iar cei evacuați se numără cu miile.

Citește și
Nova Kahovka
NYT: Dovezile sugerează că Rusia a aruncat în aer barajul Kahovka din Ucraina

În urma dezastrului, cantități uriașe de resturi miniere și animale moarte au fost purtate de râul Nipru, care se varsă în Marea Neagră. Astfel, litoralul din Odesa a devenit - potrivit autorităților ucrainene - o „groapă de gunoi şi un cimitir de animale”.

Toate plajele din Odesa au fost închise. Și locuitorii din regiunea Nikolaev, tot în sud, au fost avertizați să nu folosească apele de suprafață pentru băut, înot sau pescuit, după ce s-a constatat că sunt contaminate cu bacteria asemănătoare cu cea care provoacă holera.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult