Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Liderii UE, la locul masacrului din Bucea, echipați cu veste antiglonț

Your browser doesn't support HTML5 video.

La câteva ore după masacrul din gara Kramatorsk, la Kiev au ajuns șefa Comisiei Europene și înaltul reprezentant pentru politică externă al uniunii.  

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Ursula von der Leyen l-a asigurat pe președintele Ucrainei că va accelera procesul de aderare al Ucrainei la Uniunea Europeană. Candidatura Kievului ar urma să fie prezentată Consiliului European la vară.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, șeful diplomatiei europene Joseph Borrell si premierul slovac Eduard Heger au ajuns vineri după amiază în nordul Ucrainei.

Prima oprire a fost în Bucea, unde oficialii europeni au văzut cu ochii lor câteva dintre urmările atrocităților comise acolo de ruși.

Citește și
Lider polonez, după ce prietenul său Orban a spus că ”nu vede clar ce s-a întâmplat la Bucea”: ”Să meargă la oftalmolog”
Lider polonez, după ce prietenul său Orban a spus că ”nu vede clar ce s-a întâmplat la Bucea”: ”Să meargă la oftalmolog”

Purtând veste antiglonț, Ursula von der Leyen și Joseph Borrell au aprins lumânări într-o biserică, pentru pomenirea victimelor.

Ulterior, s-au deplasat la Kiev, unde președintele Zelensy le-a cerut din nou armament.

Rusia recunoaște în premieră că a suferit pierderi grele în Ucraina

Chiar vineri, autoritățile slovace au anunțat, după transferul secret din zilele trecute, că au trimis în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană S-300. Este unul dintre echipamentele cerute insistent de Kiev.

Între timp, Rusia a fost suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului, cu 93 de voturi pentru. Între cele 24 de țări care s-au opus s-au numărat China, Kazahstan, Belarus și Siria. India s-a abținut. Doar împotriva Libiei s-a mai luat până acum o asemenea măsură.

Pe de altă parte, semn că dezastrul suferit de armată devine tot mai cunoscut ruților, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a admis pentru prima dată că Moscova a pierdut mulți soldați în Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin: ”Da, avem un număr semnificativ de pierderi printre soldaţi şi e o tragedie uriaşă pentru noi”.

Peskov n-a dat nicio cifră, dar, potrivit Kievului, aproape 19.000 de militari ruşi au murit în conflict.

Putin transmite că nu-și face griji că va ajunge în fața instanței pentru crime de război

O altă declarație a lui Dmitri Peskov care a atras atenția vizează iminenta extindere a NATO cu alte două țări din Peninsula Scandinavă, Finlanda și Suedia. Finlanda are graniță cu Rusia.

Dmitri Peskov: ”Trebuie să reechilibrăm situația. Vom fi nevoiți să luăm măsuri suplimentare ca să ne consolidăm securitatea pe flancul vestic”.

Dmitri Peskov: ”NATO nu este o alianță pașnică, ci o mașină destinată confruntării. Asta a fost menirea ei de la bun început: confruntarea cu Rusia”.

Finlanda deja pregătește cererea de aderare, iar Suedia ia foarte în serios acest lucru, după ce opinia publică și-a exprimat acordul.

În altă ordine de idei, întrebat de jurnaliștii de la Sky dacă președintele Putin se teme că va ajunge în fața unui tribunal pentru crime de război, iată ce a răspuns purtătorul său de cuvânt: ”Nu, nu-și face griji. Și nu credem că așa ceva ar fi posibil”.

Dmitri Peskov: ”Nu recunoaștem Curtea Internațională de Justiție și nu suntem singurii. Dar suntem interesați de o anchetă cu adevărat independentă și obiectivă a crimelor”.

În aceste condiții, președintele Germaniei a cerut înființarea unui tribunal special pentru Vladimir Putin și ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Vladimir Putin și-a făcut apariția vineri la catafalcul liderului ultranaționalist Vladimir Jirinovski. Acesta a murit miercuri, la 77 de ani și s-a remarcat prin declarațiile extrem de agresive împotriva statelor vecine ale Rusiei, inclusiv a Moldovei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult