Liderii NATO au reconfirmat angajamentul de a creşte investiţiile în armată
Your browser doesn't support HTML5 video.
Trump, însă, nu mai pare să fie mulţumit doar cu atât şi a vorbit despre nevoia ca partenerii europeni să dubleze procentul din PIB alocat apărării, până la 4%.
Pe de altă parte, preşedintele american a reconfirmat în declaraţia de la finalul reuniunii angajamentul Statelor Unite pentru apărarea colectivă. Discuţiile de la summit au fost, însă, tensionate, iar preşedintele american nu s-a abţinut nici de această dată să îşi critice dur aliaţii.
Înainte de a da ochii din nou cu liderii NATO, la dineul găzduit de premierul Belgiei, Trump a lansat un nou atac la adresa aliaţilor, de data aceasta pe Twitter.
"La ce bun mai e NATO, dacă Germania le plăteşte ruşilor miliarde de dolari pentru gaz? Statele Unite plătesc pentru protecţia Europei, apoi pierd miliarde de dolari din comerţ. Toată lumea trebuie să plătească 2% din PIB imediat, nu până în 2025", a scris Trump pe Twitter.
Deşi niciunul dintre liderii prezenţi la reuniune nu a avut voie să-şi folosească telefonul mobil în timpul discuţiilor, contul de Twitter al preşedintelui american a continuat să fie alimentat cu mesaje pe tot parcursul zilei.
Întâlnirea de la Bruxelles a fost dominată de subiectul contribuţiilor statelor membre la bugetul apărării. Trump a avansat varianta ca aliaţii să dubleze procentul din Produsul Intern Brut alocat armatei, adică să ajungă la 4%. Asta, în condiţiile în care doar 5 state au atins ţinta stabilită în 2014, de două procente.
"Mă voi concentra pe ce am stabilit deja, adică pe angajamentul de a învesti în apărarea comună 2% din PIB. Să începem cu asta", a transmis Jens Stoltenberg, secretar general al NATO.
În prealabil, Trump atacase dur Germania, una dintre "codaşele" la acest capitol. În plus, a acuzat Berlinul că este "captiv" Rusiei, din cauza importurilor de gaze ruseşti.
"A început să se certe cu cei mai buni prieteni ai noştri, cu familia noastră. E ca şi cum ţi-ai bate familia în faţa casei, în timp ce vecinii şi mai ales cei care te duşmănesc, se uita pe gard", a spus Trump.
Donald Trump şi-a schimbat discursul la întâlnirea cu Angela Merkel. Chiar şi aşa, dovadă a relaţiei tensionate dintre cei doi este că abia s-au uitat unul al celălalt, în timpul cât jurnaliştii au avut acces în încăpere.
"Avem o întâlnire grozavă. Discutăm despre cheltuielile militare, despre comerţ. Avem o relaţie foarte bună cu doamna cancelar", a trasmis Trump.
Ceva mai destinsa pare să fi fost întâlnirea cu Emmanuel Macron, care şi-a amintit că acum aproape un an urmăreau împreună parada de Ziua Naţională a Franţei, la Paris.
”Acum aproape un an a fost la Paris pentru a participa la sărbătoarea noastră naţională", a transmis Macron.
”A sunat foarte frumos, dar nu am idee ce a spus", a venit ulterior și reacția lui Trump.
În ciuda atacurilor şi atmosferei tensionate pe care a alimentat-o pe parcursul summitului, Trump a semnat declaraţia finală a reuniunii. Documentul de 23 de pagini, negociat în cel mai mic detaliu luni de zile, reafirmă angajamentul aliaţilor pentru apărarea colectivă. Şi condamnă încă o dată anexarea "ilegală şi ilegitimă" a Crimeei de către Rusia. În plus, Macedonia a fost invitată oficial să devină membră NATO.
Însă, jurnaliştilor nu le-a scăpat că, la una dintre întâlnirile de lucru, şeful de cabinet al preşedintelui american John Kelly, a părut vizibil deranjat de afirmaţiile lui Trump. Explicaţiile Casei Albe, pentru grimasele lui Kelly au fost de-a dreptul comice.
"Nu a fost mulţumit de meniul de la mic-dejun", a explicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. Se aştepta să primească un mic dejun complet, însă gazdele au pregătit doar ”pateuri şi brânzeturi", a adăugat ea.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia , SUA , NATO , emmanuel macron , donald trump , Summit nato
Dată publicare: 12-07-2018 12:35