Libanul sesizează ONU cu privire la atacurile israeliene soldate cu moartea mai multor jurnalişti
Ministerul de Externe libanez a anunţat pe reţeaua X că a sesizat Consiliul de Securitate al ONU cu privire la "atacuri recente israeliene asupra jurnaliştilor şi a obiectivelor mass-media din Hasbaya şi Ouzai".
"Atacurile repetate ale Israelului asupra echipelor mass-media constituie o crimă de război", iar Israelul trebuie "tras la răspundere şi pedepsit", adaugă ministerul.
Trei jurnalişti au fost ucişi într-o lovitură aeriană care a vizat vineri dimineaţă un complex în care erau găzduiţi jurnalişti în oraşul Hasbaya, ferit până atunci de bombardamentele israeliene.
Lovitura a avut loc în timp ce jurnaliştii dormeau. Echipe de la mai multe instituţii mass-media s-au mutat acolo în urmă cu o lună pentru a acoperi războiul dintre Hezbollah şi armata israeliană.
Un cameraman şi tehnicianul său de la postul proiranian Al Mayadeen şi un jurnalist de la canalul Al-Manar au fost ucişi.
Potrivit ministrului libanez al informaţiei, Ziad Makari, 18 jurnalişti de la şapte instituţii mass-media se aflau în complexul hotelier format din mici bungalouri.
Premierul Najib Mikati a denunţat un atac "deliberat" care vizează "terorizarea mass-media pentru a acoperi crimele şi distrugerea".
Pe 23 octombrie, un birou Al Mayadeen de lângă Ouzai, la sud de Beirut, a fost vizat de o lovitură israeliană. Canalul a afirmat că biroul său fusese evacuat înainte de lovitură.
Mai mulţi reprezentanţi ai mass-media au fost ucişi sau răniţi în sudul Libanului de la începutul violenţelor dintre Israel şi Hezbollah, la 8 octombrie 2023.
Pe 13 octombrie 2023, o lovitură israeliană în apropierea graniţei cu Israelul a provocat moartea reporterului Reuters, Issam Abdallah, şi rănirea altor şase jurnalişti, între care doi de la agenţia France Presse, Dylan Collins şi fotografa Christina Assi.