Kievul, deranjat de încercările Vestului de a împinge Ucraina spre masa negocierilor cu Rusia: „Este o cerere de capitulare”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pe de altă parte, în discursul adresat unui forum de securitate organizat în Canada, Zelenski a respins ideea unui armistițiu cu Moscova.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Încetarea ostilităților nu garantează o pace durabilă. Rusia caută acum un scurt armistițiu, un răgaz în care să-și refacă forțele. Acceptarea unor concesii asupra integrității teritoriale și suveranității noastre nu poate fi numită pace. Compromisurile morale vor conduce la noi vărsări de sânge. O pace durabilă și justă nu poate fi decât rezultatul nimicirii capacității agresive a Rusiei”.
La rândul său, Mihailo Podoliak (foto articol), consilier-cheie al președinției ucrainene, a denunțat - într-un interviu acordat agenției France Presse - încercările Occidentului de a împinge Ucraina spre masa negocierilor cu Moscova, după o serie de victorii militare majore ale Kievului. „Sunt demersuri bizare care echivalează cu o cerere de capitulare”, a spus apăsat Podoliak.
Adevărul este că, pe tema oportunității unor tratative de pace, Washingtonul transmite semnale contradictorii. Oficial, președintele Biden insistă că decizia aparține exclusiv Ucrainei, dar șeful marelui stat major al armatei americane, generalul Milley, a declarat în mod repetat că încetinirea inevitabilă a luptelor peste iarnă creează o fereastră pentru negocieri.
În schimb, în cele mai puternice declarații ale sale din ultimele nouă luni, ministrul Apărării, și seful direct al generalului Mark Milley, a insistat asupra menținerii sprijinului pentru Kiev.
Lloyd Austin, șeful Pentagonului: „Un eşec în a ajuta Ucraina să-şi asigure propriul viitor ar putea duce la o lume a tiraniei şi tulburărilor. Amicii autocrați ai lui Putin ar putea trage concluzia că obținerea de arme nucleare le-ar oferi propriul 'permis de vânătoare'. Iar asta riscă să ducă la o periculoasă spirală a proliferării nucleare”.
SUA: „Războiul declanșat de Putin este o amenințare directă la adresa securității europene”La același forum dedicat securității, căruia i s-a adresat și Zelenski, șeful Pentagonului a evidențiat mizele războiului pentru comunitatea internațională.
Lloyd Austin, șeful Pentagonului: „Soarta Ucrainei contează pentru noi toți. Războiul declanșat de Putin este o amenințare directă la adresa securității europene. Agresiunea rusă este o provocare clară la adresa aliaților noștri din NATO. Cruzimea deliberată a Rusiei reprezintă un atac împotriva valorilor noastre împărtășite și împotriva statului de drept. Invazia Rusiei spulberă ordinea internațională bazată pe reguli”.
Între timp, în estul Ucrainei, mai cu seamă în jurul orașului Bahmut, luptele se întețesc. Ambele tabere pierd mulți soldați în lupte de tranșee, fără să înregistreze succese notabile.
La Moscova se vorbește deja de iminenta unui al doilea val de mobilizare. Asta deși nici soldații deja trimiși pe front după prima mobilare parțială nu dispun de echipamentele necesare.
Pentru prima oară de la evacuarea Hersonului, rușii au lansat, sâmbătă noapte, mai multe rachete asupra orașului. Un depozit de combustibil a fost distrus.
Sursa: StirilePROTV
Dată publicare: 20-11-2022 19:30