Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Istoric: Cum a salvat Victor Hugo catedrala Notre Dame când era în pericol de abandon

Prin romanul său „Notre-Dame de Paris”, scriitorul Victor Hugo a inițiat mișcarea care a salvat, în secolul al XIX-lea, catedrala pariziană, care la acel moment era în pericol de a fi abandonată.

„Romanul „Notre-Dame de Paris”, publicat în 1831, este cel care a demarat procesul de conştientizare a stării în care se afla catedrala în acea epocă'', a explicat istoricul Adrien Goetz, membru al Academiei de Arte Frumoase, autorul prefeţei romanului în ediţia publicată de Folio-Classique, potrivit AFP.

„Notre-Dame trecuse prin Revoluţie, Imperiu, se afla într-o stare critică", a explicat istoricul. Mai ales că edificiul fusese deteriorat odată cu jefuirea arhiepiscopiei din timpul Revoluţiei de la 1830 şi a revoltelor din Saint-Germain-l'Auxerrois, în 1831.

„Acest roman este o pledoarie pentru apărarea edificiilor medievale şi a (catedralei) Notre-Dame de Paris. Se produce o întoarcere la imaginarul medieval odată cu începutul secolului al XIX-lea", a explicat istoricul, conform Agerpres.

Lucrarea „are un asemenea succes, începând cu 1832, încât lansează o modă şi este urmată de crearea serviciului monumentelor istorice, Prosper Mérimée, devenind primul inspector al instituţiei, în 1834. Acesta este cel care încredinţează lucrările de renovare lui Viollet-Le-Duc''.

Citește și
Catedrala Notre Dame
Franța vorbește despre ”Notre Drame”: ”Vor trece decenii până când urmările vor fi şterse"

„Există multe capitole lungi, un fel de digresiuni, esenţiale, fără îndoială, pentru Hugo, în care apără monumentele, apără Evul Mediu, pe care l-am abandonat, şi denunţă distrugerile provocate de arhitecţii de la finele secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. Vrea să înţelegem istoria momentului şi să încercăm să o salvăm", a mai adăugat expertul.

„Acest lucru este similar cu descoperirea de către romantici a unui Ev Mediu care le-a permis să viseze după toţi anii dedicaţi exclusiv antichităţii greceşti şi romane. Colecţionăm obiecte din Evul Mediu, descoperim un patrimoniu care a fost deteriorat de perioada Revoluţiei şi de cea a Imperiului", a mai spus el

În capitolul intitulat „Notre-Dame'', Victor Hugo scrie:„Fără îndoială, biserica Notre-Dame de Paris este încă şi astăzi un edificiu impozant şi sublim".

„Dar, adaugă scriitorul, oricât de frumoasă s-a păstrat, îmbătrânind, e greu să nu oftăm, să nu ne indignăm în faţa degradărilor, mutilărilor fără număr, pe care, simultan, timpul şi oamenii le-au adus venerabilului monument, fără respect pentru Carol cel Mare, care a aşezat prima piatră, pentru Philippe Auguste, care a pus-o pe ultima.''

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult