Istoric: Cum a salvat Victor Hugo catedrala Notre Dame când era în pericol de abandon


Ultimul update: Marti 16 Aprilie 2019 20:44
Data publicarii: Marti 16 Aprilie 2019 20:35
Categorie: Stiri externe
Incendiu devastator la catedrala Notre Dame din Paris. Locuitorii din zonă, evacuați. VIDEO - 2

Prin romanul său „Notre-Dame de Paris”, scriitorul Victor Hugo a inițiat mișcarea care a salvat, în secolul al XIX-lea, catedrala pariziană, care la acel moment era în pericol de a fi abandonată.

„Romanul „Notre-Dame de Paris”, publicat în 1831, este cel care a demarat procesul de conştientizare a stării în care se afla catedrala în acea epocă'', a explicat istoricul Adrien Goetz, membru al Academiei de Arte Frumoase, autorul prefeţei romanului în ediţia publicată de Folio-Classique, potrivit AFP.

„Notre-Dame trecuse prin Revoluţie, Imperiu, se afla într-o stare critică", a explicat istoricul. Mai ales că edificiul fusese deteriorat odată cu jefuirea arhiepiscopiei din timpul Revoluţiei de la 1830 şi a revoltelor din Saint-Germain-l'Auxerrois, în 1831.

„Acest roman este o pledoarie pentru apărarea edificiilor medievale şi a (catedralei) Notre-Dame de Paris. Se produce o întoarcere la imaginarul medieval odată cu începutul secolului al XIX-lea", a explicat istoricul, conform Agerpres.

Lucrarea „are un asemenea succes, începând cu 1832, încât lansează o modă şi este urmată de crearea serviciului monumentelor istorice, Prosper Mérimée, devenind primul inspector al instituţiei, în 1834. Acesta este cel care încredinţează lucrările de renovare lui Viollet-Le-Duc''.

„Există multe capitole lungi, un fel de digresiuni, esenţiale, fără îndoială, pentru Hugo, în care apără monumentele, apără Evul Mediu, pe care l-am abandonat, şi denunţă distrugerile provocate de arhitecţii de la finele secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. Vrea să înţelegem istoria momentului şi să încercăm să o salvăm", a mai adăugat expertul.

„Acest lucru este similar cu descoperirea de către romantici a unui Ev Mediu care le-a permis să viseze după toţi anii dedicaţi exclusiv antichităţii greceşti şi romane. Colecţionăm obiecte din Evul Mediu, descoperim un patrimoniu care a fost deteriorat de perioada Revoluţiei şi de cea a Imperiului", a mai spus el

În capitolul intitulat „Notre-Dame'', Victor Hugo scrie:„Fără îndoială, biserica Notre-Dame de Paris este încă şi astăzi un edificiu impozant şi sublim".

„Dar, adaugă scriitorul, oricât de frumoasă s-a păstrat, îmbătrânind, e greu să nu oftăm, să nu ne indignăm în faţa degradărilor, mutilărilor fără număr, pe care, simultan, timpul şi oamenii le-au adus venerabilului monument, fără respect pentru Carol cel Mare, care a aşezat prima piatră, pentru Philippe Auguste, care a pus-o pe ultima.''

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Primele imagini din interiorul Catedralei Notre Dame, la o zi de la incendiul devastator
Franța vorbește despre ”Notre Drame”: ”Vor trece decenii până când urmările vor fi şterse
Cum a început incendiul de la Notre Dame și de ce a fost stins greu - REALITATE AUGMENTATĂ
FULLSCREEN
Istoric: Cum a salvat Victor Hugo catedrala Notre Dame când era în pericol de abandon
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO