Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Inteligența artificială ar putea avea efecte îngrijorătoare asupra alegerilor din 2024. Ce recomandă specialiștii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anul următor va fi unul extrem de tensionat din punct de vedere politic. Vor avea loc alegeri în mai toată lumea, de la prezidențialele din Statele Unite până la europarlamentarele din Uniunea Europeană. Și, în multe țări, miza e una uriașă: democrația.

Așa că, specialiștii atrag atenția că odată cu evoluția noilor tehnologii campaniile electorale vor fi pline de provocări.

Anul 2024 se anunță a fi un an electoral important pentru întreaga planetă. Iar acest lucru pare să fie ilustrat cel mai bine de alegerile prezidențiale din Statele Unite, unde Donald Trump vrea să-i ia locul lui Joe Biden la Casa Albă, dar bătălii electorale dure sunt anunțate în toată lumea.

Olivia O'Sullivan, director de programe pentru Marea Britanie, Chatham House: „Acesta este un an extrem de important pentru democrație. Și depinde de clasificare sau, mai exact, de cum definește fiecare sistemul electoral. Dar putem spune că, în 2024, au loc cel puțin 40 de alegeri la nivel național (în întreaga lume).”

În cifre, asta înseamnă că cel puțîn 2 miliarde de oameni cu drept de vot se vor prezenta la urne. În Marea Britanie, în India, dar și în țări din America Latină. În Uniunea Europeană vor avea loc alegeri europarlamentare. Iar miza votului este uriașă.

Citește și
Platforma GRAI folosește inteligența artificială
(P) Platforma GRAI folosește inteligența artificială pentru a ajuta IMM-urile din România să devină mai sustenabile

Olivia O'Sullivan, director de programe pentru Marea Britanie, Chatham House: „Pentru multe dintre aceste țări, starea democrației va fi pusă la grea încercare.”

Câștigătorii alegerilor vor avea un cuvânt greu de spus în probleme de importanță internațională, de la schimbările climatice și până la războaiele din Ucraina sau Fâșia Gaza.

Simon Cullen, CNN: „Dacă, în unele cazuri, rezultatele unor alegeri sunt aproape garantate, în alte cazuri se anunță adevărate competiții, ceea ce înseamnă că și o schimbare relativ mică a opiniei electoratului ar putea afecta rezultatul. Iar asta amplifică impactul pe care l-ar avea dezinformarea. Experții avertizează că riscul este și mai mai mare având în vedere că toate aceste alegeri coincid cu un „boom” al inteligenței artificiale.”

Tehnologia Deep Fake a ajuns deja departe. De exemplu, un videoclip în care apare o variantă digitală a președintelui american Biden, foarte asemănătoare cu personajul în carne și oase.

Biden: „Acesta este un videoclip generat de inteligență artificială care arată cât de departe a ajuns tehnologia în ultimii ani.”

Chiar și în Rusia, unde este evident cine va câștiga alegerile, astfel de tehnologii sunt puse la treabă. În cea mai recentă conferință, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a fost surprins să-și întâlnească varianta digitală.

Darrell M. West, Institutul Brookings: „Oamenii ar trebui să fie speriați, deoarece tehnologia permite crearea de videoclipuri false care ar putea fi foarte convingătoare pentru alegătorii obișnuiți. Oamenii nu vor putea distinge videoclipurile false de cele reale. Reporter: Sunt guvernele pregătite pentru ceea ce urmează? Darrell M. West, Institutul Brookings: Guvernele nu sunt pregătite. Practic, nu există niciun zid de protecție unde ar trebui să fie.”

O parte dintre rețelele de socializare promit să intervină înainte să fie prea târziu.Până acum, însă, nu au reușit să ia măsuri credibile nici măcar pentru a elimina știrile false.

Sasha Fegan, centru tehnologic: „Faptul că au existat tăieri de locuri de muncă în echipele de moderare a conținutului la aproape toate marile platforme de socializare din SUA este o dovadă că aceste rețele nu iau lucrurile în serios. ”

Iar lipsa de interes și de control asupra știrilor false va avea efecte îngrijorătoare asupra alegerilor din 2024.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult