Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Întâlnirea dintre Kim Jong-un și Putin, catalogată drept „un summit al dictatorilor”. Ce interese are Rusia în Coreea de Nord

Your browser doesn't support HTML5 video.

Numită de presa occidentală „summit al dictatorilor”, întâlnirea dintre președintele rus Vladimir Putin și cel nord-coreean, Kim Jong-Un, a început cu mare fast miercuri dimineață.

Încă din prima parte a discuțiilor, liderul de la Phenian a dat asigurări că țara sa „sprijină pe deplin operaţiunea militară” a Rusiei în Ucraina.

Liderul de la Kremlin a fost primit de prietenul său Kim Jong-Un cu o paradă, de altfel, atât de obișnuită pentru Phenian. După o plimbare cu limuzina decapotabilă printre miile de coreeni aduși să facă figurație pentru cei doi lideri de stat, Putin și Kim s-au așezat la masa discuțiilor.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Apreciem foarte mult sprijinul dumneavoastră consecvent și neschimbat pentru politicile Rusiei, inclusiv în ceea ce privește problema ucraineană, adică lupta noastră împotriva politicilor hegemoniste imperialiste ale SUA și sateliților săi împotriva Federației Ruse”.

Dincolo de căutarea disperată a lui Putin de a obține orice sprijin militar din partea Coreei de Nord, Rusia ar avea și alte interese în zonă.

Citește și
Vladimir Putin, Kim Jong Un
Rusia și Coreea de Nord au semnat un acord pentru a se ajuta reciproc în cazul unei agresiuni militare împotriva lor

Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia: „Cred că natura autocrată ca acestor regimuri are doar o importanță secundară. Cu adevărat importante sunt capacitățile celor două state de a se ajuta între ele în amenințarea Statelor Unite și a aliaților din Europa și Pacific. Scopul lui Putin nu este doar de a obține ajutor de la nord-coreeni, ci și de a ajuta Coreea de Nord să devină mai puternică și să o transforme într-o problemă și mai mare pentru SUA și aliați precum Japonia și Coreea de Sud”.

Un nou parteneriat strategic

Totodată, Phenianul joacă un rol important în eforturile Rusiei de a ocoli sancțiunile internaționale.

Între timp, oficialii ruși au anunțat că cei doi lideri urmează să semneze „documente importante”. Iar analiștii occideintali sunt conviși ca este vorba de un acord de schimb de armament.

Ivan Watson, CNN: „Kremlinul a inițiat această vizită în ideea că Rusia și Coreea de Nord vor semna un nou parteneriat strategic. Vom încerca să înțelegem până unde poate ajunge noul parteneriat. În cadrul întâlnirii față în față, am prins câteva detalii. Iar printre cele mai importate este faptul că liderului nord-coreean Kim Jong-Un a reafirmat sprijinul guvernului său pentru, așa cum a spus el, `operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina`”.

Pe de altă parte, Rusia s-a opus prin veto reînnoirii anuale a unui grup de experţi care monitorizează aplicarea sancţiunilor impuse de ONU împotriva Coreei de Nord, din cauza programelor de dezvoltare a armelor nucleare. Așa că este evident cât de important este sprijinul pe care și-l oferă reciproc cele două țări.

Rafael Wober, Associated Press: „Prima călătorie a lui Putin la Phenian, ce a avut loc în anul 2000, a însemnat o formă de reconciliere, după o perioadă zdruncinată (a relației dintre cele două state). Din acel moment, Rusia a anulat datorii în valoare de miliarde de dolari, pe care Phenianul le avea față de Moscova”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult