Rusia și Coreea de Nord au semnat un acord pentru a se ajuta reciproc în cazul unei agresiuni militare împotriva lor

Vladimir Putin, Kim Jong Un
KCNA

UPDATE. S-a aflat ce conține documentul despre care au relatat anterior agențiile de presă rusești. Rusia și Coreea de Nord au semnat un acord pentru a se ajuta reciproc în cazul unei agresiuni împotriva lor, a afirmat Vladimir Putin.  

Unele detalii au început să apară prin intermediul agențiilor de presă rusești cu privire la conținutul acordurilor semnate de Rusia și Coreea de Nord la Phenian, potrivit BBC News.

În mod surprinzător, președintele Vladimir Putin este citat spunând că "documentul revoluționar" include o clauză de apărare reciprocă: "Acordul de parteneriat cuprinzător semnat astăzi prevede, printre altele, asistență reciprocă în caz de agresiune împotriva uneia dintre părți".

De asemenea, agențiile îl citează pe Vladimir Putin spunând că Coreea de Nord are dreptul de a se apăra și că Rusia și Coreea de Nord pot coopera militar, deși acordul este "defensiv și de natură pașnică".

Acest pact de apărare reciprocă ar putea avea ramificații pentru războiul Rusiei din Ucraina. Ar putea Rusia să implice Coreea de Nord în mod mai general în conflict, citând atacurile ucrainene asupra unor orașe rusești precum Belgorod sau regiuni anexate din Ucraina pe care le consideră acum teritoriu rusesc, mai notează jurnaliștii de la BBC.

Citește și
O adolescentă a fost vândută de tatăl ei unor bărbaţi care-şi căutau „neveste”. Reacția polițiștilor când fata le-a cerut ajutorul

De asemenea, se vor pune acum întrebări cu privire la ceea ce ar putea face Rusia în continuare pentru a atenua sancțiunile impuse Coreei de Nord, după ce a opus recent un veto la reînnoirea grupului de supraveghere al ONU.

Dincolo de detaliile care țin capul de afiș, Kremlinul spune că alte documente semnate includ acorduri privind construcția unui pod rutier de frontieră și cooperarea în domeniul sănătății, al educației medicale și al științei.

Liderul rus a declarat anterior că a fost pregătit un nou "document fundamental" care să servească drept bază pentru relaţiile dintre cele două ţări, iar luni Kremlinul anunţase că acordul privind un "parteneriat strategic cuprinzător" ar reflecta "evoluţia profundă a situaţiei geopolitice din lume", în condiţiile în care atât Rusia, cât şi Coreea de Nord consideră Statele Unite ca fiind un inamic existenţial, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit agenţiilor de presă ruse, discuţiile faţă în faţă dintre cei doi lideri au durat aproximativ două ore şi au fost precedate de negocieri ample. Vizita este prima pe care Putin o face în această ţară vecină în ultimii 24 de ani.

În timpul discuţiilor de la Phenian, Putin l-a invitat pe Kim Jong Un să viziteze din nou Rusia - de data aceasta la Moscova, după ce s-au întâlnit ultima dată la Vladivostok, în septembrie 2023.

De atunci, cele două naţiuni au consolidat legăturile militare, Nordul fiind acuzat că a furnizat Rusiei muniţie pentru a fi folosită în războiul din Ucraina, în schimbul ajutorului şi al unei presupuse asistenţe tehnologice pentru programul său spaţial, scrie Yonhap, conform Agerpres.

Potrivit Casei Albe, cele două părţi au convenit anul trecut asupra livrării de rachete nord-coreene şi muniţie de artilerie către Rusia, pe care Moscova le foloseşte în război.

Se bănuieşte că acest lucru ar fi fost făcut în schimbul transferului de tehnologii militare cheie către Phenian, care face obiectul unor sancţiuni internaţionale din cauza programului său nuclear. Ambele ţări au negat existenţa unei astfel de cooperări, relatează DPA.

Analişti politici cred că deplasarea lui Putin va deschide probabil calea pentru ca cele două ţări să aprofundeze cooperarea militară dincolo de tranzacţiile cu arme, consolidându-şi în acelaşi timp solidaritatea împotriva Statelor Unite.

Totuşi, ei consideră scăzută posibilitatea ca cei doi lideri să încheie un tratat asemănător unei alianţe militare. Se aşteaptă mai degrabă să pună accentul pe cooperarea în sectorul economic, deoarece orice tranzacţii de armament şi cooperare militară încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite care interzic programele nucleare şi de rachete ale Phenianului.

Coreea de Nord şi fosta Uniune Sovietică au semnat un tratat de prietenie şi asistenţă reciprocă în 1961. Tratatul includea o dispoziţie privind aşa-numita intervenţie militară automată, conform căreia, dacă o parte este atacată cu arme, cealaltă parte furnizează fără ezitare trupe militare şi alte tipuri de ajutor.

Coreea de Nord şi Rusia au semnat un nou tratat de relaţii bilaterale în 2000, dar acesta nu conţinea o astfel de prevedere, deoarece se axa pe cooperarea în domeniul economiei, ştiinţei şi culturii.

Consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov, a declarat presei ruse care însoţeşte delegaţia prezidenţială în Coreea de Nord că Vladimir Putin şi Kim Jong Un au făcut schimb de cadouri, relatează AFP.

Potrivit acestuia, preşedintele rus i-a dăruit lui Kim Jong Un un al doilea Aurus, o maşină de lux de producţie rusă, precum şi un set de ceai. În ce-l priveşte, Putin a primit opere de artă care îl reprezintă, mai multe variante de imagini, toate foarte artistice, inclusiv busturi, potrivit lui Uşakov.

Articol recomandat de sport.ro
Șeful arbitrilor de la UEFA, verdict după penalty-ul controversat din Slovacia - România
Șeful arbitrilor de la UEFA, verdict după penalty-ul controversat din Slovacia - România
Citește și...
Coșmarul prin care a trecut o mare sportivă a Ucrainei din cauza lui Putin:
Coșmarul prin care a trecut o mare sportivă a Ucrainei din cauza lui Putin: "Mi-am sunat familia şi nu mi-a răspuns nimeni"

Vedetă a sportului ucrainean, scrimera Olga Kharlan s-a declarat "obişnuită" cu "loteria" bombardamentelor din țara sa natală, acolo unde locuieşte familia sa.

Kievul a trecut la fapte. Ce s-a întâmplat cu un înalt ierarh ortodox ucrainean care a justificat războiul început de Putin
Kievul a trecut la fapte. Ce s-a întâmplat cu un înalt ierarh ortodox ucrainean care a justificat războiul început de Putin

Rusia şi Ucraina au anunţat, sâmbătă, că au efectuat un schimb de prizonieri care a implicat mai mulţi preoţi, un transfer inedit de civili care survine după un schimb de zeci de soldaţi la începutul acestei săptămâni, informează AFP.

Incendiu de vegetație masiv în Grecia. Focul a izbucnit lângă cel mai turistic oraș al țării
Incendiu de vegetație masiv în Grecia. Focul a izbucnit lângă cel mai turistic oraș al țării

Un incendiu masiv a izbucnit sâmbătă într-o zonă dens împădurită la aproximativ 20 de kilometri nord de capitala greacă Atena, zonă care nu este una turistică, relatează agenţiile Reuters şi DPA.

Recomandări
Lasconi îi propune lui Ciucă să susţină proiectul USR: „Aş vrea să cântărească bine ceea ce se întâmplă”
Lasconi îi propune lui Ciucă să susţină proiectul USR: „Aş vrea să cântărească bine ceea ce se întâmplă”

Preşedintele USR, Elena Lasconi, i-a transmis, sâmbătă, un mesaj preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, afirmând că liderul liberal ar trebui "să cântărească bine" ceea ce se întâmplă în acest moment în ţară şi "să vină să susţină proiectul USR".

 

Laura Codruța Kovesi atenționează Austria, țară despre care crede că ar putea compromite anchetele EPPO
Laura Codruța Kovesi atenționează Austria, țară despre care crede că ar putea compromite anchetele EPPO

Procurorul-şef european Laura Codruţa Kovesi atenţionează Austria în legătură cu o propunere de modificare a Codului de procedură penală ce ar putea împiedica anchetele EPPO.

"Dragonul" e gata de luptă. Radu Drăgușin, mesaj categoric înaintea meciului cu Olanda: "O să dăm totul pe teren"

Radu Drăgușin, 22 de ani, cel mai bine cotat fotbalist român al momentului, e pregătit pentru următorul meci de la EURO 2024, cel cu Olanda, din optimile de finală ale competiției.