Rusia și Coreea de Nord au semnat un acord pentru a se ajuta reciproc în cazul unei agresiuni militare împotriva lor

Vladimir Putin, Kim Jong Un
KCNA

UPDATE. S-a aflat ce conține documentul despre care au relatat anterior agențiile de presă rusești. Rusia și Coreea de Nord au semnat un acord pentru a se ajuta reciproc în cazul unei agresiuni împotriva lor, a afirmat Vladimir Putin.  

Unele detalii au început să apară prin intermediul agențiilor de presă rusești cu privire la conținutul acordurilor semnate de Rusia și Coreea de Nord la Phenian, potrivit BBC News.

În mod surprinzător, președintele Vladimir Putin este citat spunând că "documentul revoluționar" include o clauză de apărare reciprocă: "Acordul de parteneriat cuprinzător semnat astăzi prevede, printre altele, asistență reciprocă în caz de agresiune împotriva uneia dintre părți".

De asemenea, agențiile îl citează pe Vladimir Putin spunând că Coreea de Nord are dreptul de a se apăra și că Rusia și Coreea de Nord pot coopera militar, deși acordul este "defensiv și de natură pașnică".

Acest pact de apărare reciprocă ar putea avea ramificații pentru războiul Rusiei din Ucraina. Ar putea Rusia să implice Coreea de Nord în mod mai general în conflict, citând atacurile ucrainene asupra unor orașe rusești precum Belgorod sau regiuni anexate din Ucraina pe care le consideră acum teritoriu rusesc, mai notează jurnaliștii de la BBC.

Citește și
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”

De asemenea, se vor pune acum întrebări cu privire la ceea ce ar putea face Rusia în continuare pentru a atenua sancțiunile impuse Coreei de Nord, după ce a opus recent un veto la reînnoirea grupului de supraveghere al ONU.

Dincolo de detaliile care țin capul de afiș, Kremlinul spune că alte documente semnate includ acorduri privind construcția unui pod rutier de frontieră și cooperarea în domeniul sănătății, al educației medicale și al științei.

Liderul rus a declarat anterior că a fost pregătit un nou "document fundamental" care să servească drept bază pentru relaţiile dintre cele două ţări, iar luni Kremlinul anunţase că acordul privind un "parteneriat strategic cuprinzător" ar reflecta "evoluţia profundă a situaţiei geopolitice din lume", în condiţiile în care atât Rusia, cât şi Coreea de Nord consideră Statele Unite ca fiind un inamic existenţial, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit agenţiilor de presă ruse, discuţiile faţă în faţă dintre cei doi lideri au durat aproximativ două ore şi au fost precedate de negocieri ample. Vizita este prima pe care Putin o face în această ţară vecină în ultimii 24 de ani.

În timpul discuţiilor de la Phenian, Putin l-a invitat pe Kim Jong Un să viziteze din nou Rusia - de data aceasta la Moscova, după ce s-au întâlnit ultima dată la Vladivostok, în septembrie 2023.

De atunci, cele două naţiuni au consolidat legăturile militare, Nordul fiind acuzat că a furnizat Rusiei muniţie pentru a fi folosită în războiul din Ucraina, în schimbul ajutorului şi al unei presupuse asistenţe tehnologice pentru programul său spaţial, scrie Yonhap, conform Agerpres.

Potrivit Casei Albe, cele două părţi au convenit anul trecut asupra livrării de rachete nord-coreene şi muniţie de artilerie către Rusia, pe care Moscova le foloseşte în război.

Se bănuieşte că acest lucru ar fi fost făcut în schimbul transferului de tehnologii militare cheie către Phenian, care face obiectul unor sancţiuni internaţionale din cauza programului său nuclear. Ambele ţări au negat existenţa unei astfel de cooperări, relatează DPA.

Analişti politici cred că deplasarea lui Putin va deschide probabil calea pentru ca cele două ţări să aprofundeze cooperarea militară dincolo de tranzacţiile cu arme, consolidându-şi în acelaşi timp solidaritatea împotriva Statelor Unite.

Totuşi, ei consideră scăzută posibilitatea ca cei doi lideri să încheie un tratat asemănător unei alianţe militare. Se aşteaptă mai degrabă să pună accentul pe cooperarea în sectorul economic, deoarece orice tranzacţii de armament şi cooperare militară încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite care interzic programele nucleare şi de rachete ale Phenianului.

Coreea de Nord şi fosta Uniune Sovietică au semnat un tratat de prietenie şi asistenţă reciprocă în 1961. Tratatul includea o dispoziţie privind aşa-numita intervenţie militară automată, conform căreia, dacă o parte este atacată cu arme, cealaltă parte furnizează fără ezitare trupe militare şi alte tipuri de ajutor.

Coreea de Nord şi Rusia au semnat un nou tratat de relaţii bilaterale în 2000, dar acesta nu conţinea o astfel de prevedere, deoarece se axa pe cooperarea în domeniul economiei, ştiinţei şi culturii.

Consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov, a declarat presei ruse care însoţeşte delegaţia prezidenţială în Coreea de Nord că Vladimir Putin şi Kim Jong Un au făcut schimb de cadouri, relatează AFP.

Potrivit acestuia, preşedintele rus i-a dăruit lui Kim Jong Un un al doilea Aurus, o maşină de lux de producţie rusă, precum şi un set de ceai. În ce-l priveşte, Putin a primit opere de artă care îl reprezintă, mai multe variante de imagini, toate foarte artistice, inclusiv busturi, potrivit lui Uşakov.

Articol recomandat de sport.ro
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Citește și...
Un militar care a încercat să fugă din Ucraina a fost ucis de poliția de frontieră. Ce a încercat să facă dezertorul
Un militar care a încercat să fugă din Ucraina a fost ucis de poliția de frontieră. Ce a încercat să facă dezertorul

Autorităţile ucrainene au anunţat luni că un dezertor care încerca să fugă din Ucraina în Republica Moldova a fost ucis de poliţia de frontieră, informează AFP.

Decizia luată de Putin după tentativa de asasinare a lui Trump. Anunțul făcut de Kremlin
Decizia luată de Putin după tentativa de asasinare a lui Trump. Anunțul făcut de Kremlin

Kremlinul a anunţat luni că preşedintele rus Vladimir Putin nu l-a contactat pe Donald Trump după tentativa de asasinat din weekend asupra fostului preşedinte american şi că nici nu intenţionează să o facă, informează Reuters.

Trump și Biden, moment istoric după tentativa de asasinat din Pennsylvania. E pentru prima oară când se întâmplă asta
Trump și Biden, moment istoric după tentativa de asasinat din Pennsylvania. E pentru prima oară când se întâmplă asta

Tentativa de asasinare a lui Donald Trump i-a adus pe candidații la președinția SUA pe aceeași lungime de undă. Joe Biden a făcut apel, duminică seara, într-un discurs ținut la Casa Albă, la unitate.

Recomandări
„Ar trebui să fiu mort”. Gestul făcut de Trump care i-a salvat viața. „Rareori fac asta”
„Ar trebui să fiu mort”. Gestul făcut de Trump care i-a salvat viața. „Rareori fac asta”

Donald Trump a acordat primul său interviu pe larg după ce a supraviețuit miraculos unei tentative de asasinat la mitingul său din Pennsylvania, sâmbătă, insistând că "ar trebui să fiu mort".

Codul roșu de căldură extremă se extinde în aproape toată România. Temperaturi de 42 de grade până miercuri. HARTĂ
Codul roșu de căldură extremă se extinde în aproape toată România. Temperaturi de 42 de grade până miercuri. HARTĂ

Aproape toată România va fi sub cod roșu de caniculă. Valul de căldură extremă se extinde luni și marți, temperaturile urmând să ajungă la 42 de grade.

Măsuri urgente după ce Diana a fost ucisă de urs, pe Jepii Mici. Deputații schimbă legea
Măsuri urgente după ce Diana a fost ucisă de urs, pe Jepii Mici. Deputații schimbă legea

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis convocarea forului legislativ în sesiune extraordinară, pentru ziua de luni, 15 iulie, de la ora 15:00, şedinţa plenului fiind urmată de vot final, în format hibrid.