Insulele Maldive ar putea dispărea până la sfârșitul secolului. "Suntem cea mai vulnerabilă țară"
Aminath Shauna a afirmat, într-un interviu acordat CNBC, că dacă deteriorarea mediului va continua în ritmul actual, țara sa "nu va mai fi aici" până în 2.100.
"Schimbările climatice sunt reale și suntem cea mai vulnerabilă țară din lume", a declarat aceasta.
"Pentru noi, nu există un teren mai înalt... Suntem doar noi, sunt doar insulele noastre și Oceanul", a mai spus Aminath Shauna.
Forumul Economic Mondial a estimat că 80% din locuitorii planetei vor fi afectați de schimbările climatice până în anul 2050 iar oamenii de știință avertizează că nivelul oceanelor ar putea crește cu până la 1,1 metri până în 2.100.
„Nu vom supraviețui”, a avertizat ministrul.
Dacă aceste predicții se vor adeveri, arhipelagul din sudul Asiei, faimos ca destinație turistică exotică, ar putea fi printre cele mai sever afectate locuri de pe întreaga planetă.
În prezent, 80% din cele 1.190 de insule care alcătuiesc arhipelagul se află la doar un metru deasupra nivelului mării, făcându-le în mod special vulnerabile față de creșterea nivelului apelor.
90% din insule au raportat deja inundații, 97% eroziuni ale țărmului și 64% eroziuni în serie, potrivit lui Shauna.
"Traiul și hrana noastră - supraviețuirea noastră - depind de modul în care vom aborda, astăzi, aceste vulnerabilități. Viitorul țării noastre, viitorul poporului nostru, viitorul culturii noastre, toate depind de acțiunile noastre de astăzi", a subliniat aceasta.
Insuele Maldive au introdus deja mai multe măsuri adaptive pentru a minimaliza impactul schimbărilor climatice. Țara dorește să devină "un lider mondial în eforturile de combatere și atenuare" a impactului schimbărilor climatice.
"Vrem să fim în fruntea eforturilor și să spunem că dacă Maldivele o pot face, întreaga lume o poate face", a afirmat Aminath Shauna.