Incendiul din Tenerife care a izbucnit pe 15 august a fost stabilizat. Mii de oameni și-au părăsit locuințele
„Putem să spunem de acum că incendiul a fost stabilizat, este o veste excelentă”, a declarat politicianul local, în contextul în care flăcările au distrus o suprafaţă de aproximativ 15.000 de hectare, citează Agerpres.
Agenţii de intervenţie au aşteptat pentru a beneficia de o fază de „control şi de extincţie şi, 48 de ore mai târziu, să vadă dacă perimetrul nu a avansat”, înainte ca incendiul să fie considerat ca fiind „stabilizat”, a precizat Fernando Clavijo.
Acest incendiu de vegetaţie, cel mai important din Spania de la începutul anului 2023, nu a făcut victime, dar a obligat mii de persoane să îşi părăsească locuinţele. Peste 12.000 de oameni au fugit din calea flăcărilor în momentul de maximă intensitate a incendiului, însă cei mai mulţi dintre ei au primit între timp permisiunea de a se întoarce la casele lor.
Tenerife are o suprafaţă totală de 203.400 de hectare şi aproximativ 7% din suprafaţa insulei spaniole a fost devastată de incendiu.
„Stabilizarea nu înseamnă că nu vor exista reactivări ale unor focare", a avertizat Fernando Clavijo, adăugând că "toate mijloacele au fost folosite într-un perimetru amplu cu lungimea de peste 90 de kilometri pentru a putea acţiona imediat şi pentru a stinge orice tip de reactivare ce ar putea să se producă”.
Potrivit celui mai recent bilanţ prezentat de autorităţile spaniole în aceeaşi conferinţă de presă, aproape 15.000 de hectare au fost afectate pe insula Tenerife, cea mai mare din arhipelagul Canare, iar 115 pompieri şi soldaţi se luptă cu flăcările, ajutaţi de 16 aeronave.
În 2022, circa 300.000 de hectare au fost distruse de peste 500 de incendii izbucnite în Spania, un record pentru Europa, potrivit Sistemului european de informaţii despre incendii de pădure (EFFIS).
De la începutul anului în curs, ţara iberică s-a confruntat cu 340 de incendii, care au devastat aproape 76.000 de hectare, potrivit EFFIS.
Potrivit unor experţi, fenomenele meteorologice extreme s-au intensificat recent din cauza schimbărilor climatice, responsabile pentru apariţia unor episoade de caniculă şi perioade de secetă mai frecvente, mai îndelungate şi mai intense.
Spania, care se confruntă începând de duminica trecută cu cel de-al patrulea episod canicular din această vară, se află în prima linie a ţărilor europene care sunt cel mai grav afectate de schimbările climatice şi de consecinţele acestui fenomen.
Sursa: Agerpres
Etichete: Spania , incendii de vegetatie , Tenerife
Dată publicare: 25-08-2023 10:08