Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Incendiul de la Notre Dame. Emmanuel Macron promite reconstruirea catedralei în 5 ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Catedrala Notre-Dame, simbol al Parisului şi al întregii lumi creştine, a fost distrusă parţial de un incendiu devastator.

►Tot acoperişul bijuteriei arhitecturale gotice este distrus, iar partea cea mai înaltă, fleşa - turla care se înalţa deasupra catedralei până la 96 de metri - s-a prăbuşit.

►Primele flăcări au început să mistuie acoperişul catedralei, luni seară, după 7 şi jumătate, ora României. Focul, care s-a extins rapid, a izbucnit în mansarda catedralei gotice, după cum au precizat pompierii. Cel mai probabil, s-a declanşat la schelele instalate pe acoperişul edificiului.

►Sute de oameni au asistat, unii cu lacrimi în ochi, la momentul în care turla, construită pe patru piloni de bază, cu o înălţime de 93 de metri, s-a prăbuşit. Printre ei, şi un turist american care abia vizitase catedrala cu câteva clipe înainte de izbucnirea incendiului. „Am ajuns la câteva străzi distanţă, ne-am întors şi ne-am uitat. Am oftat când am văzut că fleşa este cuprinsă de flăcări”, spune el.

►Focul a înghițit apoi întregul acoperiş, în partea centrală. Cea mai veche parte a şarpantei dată din secoul al 13-lea, iar cea mai recentă - de acum mai bine de 200 de ani.

Citește și
Catedrala Notre Dame
Catedrala Notre Dame, construită în 182 de ani. De ce au fost decapitate statuile

►Catedrala a fost evacuată, iar autorităţile au organizat o amplă intervenţie, care s-a dovedit extrem de dificilă.

„400 de pompieri au încercat să ajungă la incendiu, însă, cu toate cele 9 poduri care ajung pe această insulă din mijlocul Senei, a fost greu să înainteze prin traficul aglomerat. Iar atunci când au ajuns la faţa locului, înălţimea clădirii s-a dovedit o provocare. Focul a început, se pare, la baza acelei turle, iar apoi a urcat până în vârf, la o înălţime egală cu lungimea unui teren de fotbal. Apoi, s-a extins către restul acoperişului”, relatează de la fața locului corespondentul CNN.

Deschideți galeria foto pentru a vedea imagini cu Catedrala Notre Dame, după incendiul.

►Autorităţile spun că multe dintre operele de artă şi obiectele de cult din interior au fost salvate.

►Nu se cunosc, deocamdată, cauzele acestei catastrofe, dar autorităţile cred că ar putea fi legate de lucrările de restaurare care începuseră de curând.  ►La primele ore ale dimineţii, ministrul adjunct de interne a anunţat că focul a fost stins şi că prioritatea pentru următoarele ore este că experţii să verifice cât de stabilă este structura catedralei.

Laurent Nunez, Junior French Interior Minister: „Misiunea de azi-noapte a fost să aducem focul sub control, astfel încât să nu înceapă din nou. Au mai fost câteva focare mici în interiorul turnurilor, însă au fost şi ele aduse sub control de pompieri. Acum, că riscul de incendiu a fost înlăturat, sarcina este să vedem cu vă rezista structura clădirii, după focul major de azi-noapte."

Imagini de la locul incendiului devastator: 

 Incendiu la Notre-Dame. Desfășurarea evenimentelor de marți:

UPDATE 22.40: 30 de martori – angajați ai companiilor care se ocupau de restaurarea catedralei și personalul responsabil cu securitatea – au fost audiați marți de anchetatori. Audierile vor continua și miercuri, potrivit Le Figaro.

UPDATE 22.20: Cocoșul din vârful turlei centrale a fost găsit intact. FOTO

UPDATE 21.30: Președintele francez Emmanuel Macron s-a adresat marți seară cetățenilor, făcând apel la unitate. Totodată, el a promis că va reconstruit Catedrala Notre Dame în următorii cinci ani.

„Vom reconstrui Notre Dame să fie chiar mai frumoasă și vreau să fie gata în cinci ani. O putem face. Depinde doar de noi să transformăm dezastrul într-o oportunitate, să reflectăm la ce-am fost și la ce trebuie să fim și să devenim mai buni decât suntem. Depinde doar de noi.”

UPDATE 21.20: Numeroase persoane continuă să se strângă în zona din apropierea Catedralei, potrivit Le Figaro.

Președintele Federației Constructorilor, Jacques Chanut, a postat pe Twitter imagini cu un cocoș care a fost găsit intact printre ruine, deși era fixat pe turla care s-a prăbușit.

 

 

UPDATE 21.00: Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis un mesaj omologului său francez Emmanuel Macron, în care și-a exprimat regretele cu privire la incendiul devastator de la Notre Dame.

UPDATE 20.00: Cum a început incendiul de la Notre Dame și de ce a fost stins greu - REALITATE AUGMENTATĂ

UPDATE 19.45: Notre Dame: preotul erou care a salvat Coroana de Spini purtată de Iisus la răstignire

UPDATE 19:40: Președintele american Donald Trump i-a transmis „condoleanțe” omologului său francez, Emmanuel Macron, după incendiul de la Notre Dame.

„Statele Unite e alături de cetățenii francezi, de primăria Parisului și de milioanele de vizitatori din întreaga lume, care și-au căutat confortul în această clădire simbolică. Notre Dame va continua să fie un simbol pentru Franța, inclusiv pentru libertatea sa religioasă și pentru democrație”, a transmis purtătoarea de cuvânt a lui Donal Trump, Sarah Sanders.

UNESCO: Franța e mult mai bine pregătită decât alte țări

 

„Este mult mai devreme să estimăm pagubele cauzate de flăcări și e prea devreme să știm cât va dura reconstrucția. Pe de altă parte, putem spune că Franța e mult mai bine pregătită decât alte țări în care au izbucnit astfel de dezastre. Inventarul este la zi, iar arhiva celor 800 de ani de istorie e la zi. Astfel, prima fază – cea a reconstruirii din arhive – va decurge rapid.”

UPDATE 19.15: Incendiul de la Notre Dame. Martor român: „Jumătate de catedrală era roșie”

UPDATE 19.00:Au apărut primele imagini din interiorul catedralei, după incendiul devastator

UPDATE 18.45: De la Apple şi până la Banca Centrală Europeană, mii de anonimi sau deţinătorii unor mari averi s-au mobilizat rapid pentru a finanţa reconstrucţia catedralei Notre-Dame, donaţiile promise până acum ajungând la cel puţin 750 milioane de euro, transmite AFP, citat de Agerpres.

UPDATE 18.30: Operele de artă evacuate din catedrala Notre-Dame de Paris vor fi transferate la Muzeul Luvru "cât mai rapid posibil", a anunţat Franck Riester, ministrul francez al Culturii, citat de BFM TV.

UPDATE 17.50: Cronologia incendiului de luni

Detalii despre cronologia incendiului de luni au început să apară, notează CNN. Astfel, la ora locală 18.20, echipajele de securitate de la Notre Dame au auzit prima alarmă de incendiu și au evacuat catedrala, deși n-au văzut niciun indiciu că ar fi izbucnit vreun incendiu, a precizat un purtător de cuvânt al pompierilor din Paris, pentru CNN.

Alarma a sunat din nou la 18.43, când gardienii au observat flăcările.

UPDATE 17.20: Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a precizat că mesajul de încurajare pentru Franța, după incendiul de la Catedrala Notre Dame, ar trebui să fie că „nu este sfârșitul lumii” și că „pagubele vor fi reparate.”

Tusk le-a spus reporterilor din Strasbourg, după o dezbatere la Parlamentul European, că este datoria tuturor europenilor și polonezilor să le dea curaj francezilor, după evenimentul „dramatic.”

„Este timpul pentru reconstrucție și solidaritate”, a declarat și ministrul de Interne, Cristophe Castaner. UPDATE 17.00: Incendiul de la Notre Dame. Cosmin Savu, de la locul dezastrului: ”E un moment greu”

Marea orgă a catedralei Notre-Dame, salvată

Marea orgă a catedralei Notre-Dame de Paris „nu a fost arsă" în incendiul care a devastat edificiul, dar structura sa a suferit pagube, a afirmat pentru AFP unul dintre cei trei organişti titulari al monumentului, informează News.ro.

Instrumentul, renovat de-a lungul secolelor, deşi structura sa esenţială datează de la începutul secolului al XV-lea, "este în parte conservată, însă este acoperită de cenuşă, praf şi apă", a afirmat Philippe Lefèvre, care cântă de 35 de ani la Notre-Dame de Paris.

„În lunile care vor urma, totul va seca şi există riscul de a fi provocate probleme de structură. Sperăm că va rămâne stabilă şi că va fi pusă la adăpost. Orga mică, care se află sub fleşă, a fost afectată de foc", a precizat acesta.

Organistul a declarat că miercuri ar fi trebuit să cânte la slujba de dinaintea Săptămânii sfinte.

„Ce-i mai rău a fost evitat, Notre-Dame este încă în picioare şi ceea ce este reconfortant este reacţia unanimă din lumea întreagă", a spus el, subliniind că „Notre-Dame a trăit împreună cu oamenii de secole".

UPDATE 16.55: Fanaticii ISIS, reacție șocantă după incendiul de la Notre Dame. „O răzbunare a cerului”

  UPDATE 16.40: Omagiu artistic pentru Catedrala Notre-Dame. Imagini cu sentimentul produs de incendiu   UPDATE 16.15: Potrivit Le Figaro, o serie de grupuri industriale din Franța, au donat pentru reconstrucția Catedralei Notre Dame. Pentru moment, donațiile depășesc 600 de milioane de euro.   L’Oreal a anunțat că va dona 200 de milioane de euro pentru Notre Dame.

UPDATE 16.10: Președintele Emmanuel Macron se va întâlni cu papa Francisc în cursul după-amiezii, a anunțat Palatul Elysee.

„Președintele a primit numeroase apeluri naționale și internaționale”, între care de la secretarul general al ONU, Antonio Guterres, președintele american Donald Trump și cancelarul german Angela Merkel.

UPDATE 16:00: Miercuri, la ora locală 18.50, clopotele tuturor catedralelor din Franța vor suna, „în solidaritate cu dioceza din Paris”, noteză Le Figaro.

Sâmbătă, postul France 2 va difuza un concert lvie la ora 21.00, pentru a-i motiva pe cetățeni să doneze pentru reconstrucția catedralei. Intitulat „Notre Dame din Paris, marele concert”, prgramul special va include mulți artiști.

La Muzeul Hermitage din St.Petersburg, drapelul Rusiei va fi lăsat în bernă”. „Pagubele grave de la Notre Dame sunt comparabile cu pierderea de vieți omenești.”

Consiliul Francez al Credinței Musulmane (CFCM) și rectorul Moscheii din Lyon au făcut apel la musulmanii din Franța să fie solidari și să „participe la efortul financiar” de reconstruire a cateralei, „gloria acestei țări.”

UPDATE 15:50: Principala prioritate a tehnicienilor este să identifice care părți din structura catedralei ar putea fi instabile, a explicat Robert Bowels, de la Instituția Structurală a Inginerilor din Marea Britaniei.

 Lucrările de reconstrucție de la Notre Dame vor necesita și implicarea inginerilor pompieri pentru a proteja clădirea de un viitor incendiu, a explicat profesorul Guillermo Rein de la Imperial College London.

Julien Le Bras, care lucrează la una dintre companiile implicate în renovarea Notre Dame, a declarat că firma a fost implicată în restaurarea mai multor clădiri istorice din Franța, între care și Louvre. Niciunul dintre muncitorii implicați în restaurare nu se afla la catedrală când a izbucnit incendiul.â

„Vorbesc cu o tristețe nemărginită. Ancheta poliției este în desfășurare și muncitorii noștri vor contribui pentru a răspunde întrebărilor fără icio reținere, pentru a face lumină în cazul acestei drame. La momentul izbucnirii incendiului, niciunul dintre muncitorii companiei mele nu era la catedrală. Am respectat toate măsurile de siguranță și prevederile legale.”

UPDATE 15:45: Arhitectul-șef al Catedralei din Koln a precizat că ar putea dura zeci de ani până când vor fi remediate pagubele cauzate de incendiul de la Notre Dame, potrivit RTL, citat de The Guardian.

„Vor trece ani, poate chiar zeci de ani, până când chiar și ultimele pagube cauzate de foc vor fi reparate complet”, a declarat Peter Guessenich.

Catedrala din Koln a fost grav afectată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar după 70 de ani, lucrările de reconstucție încă continuă.

Fuessenich a calificat incendiul din Paris drept „o tragedie de mărimea Europei”, întrucât multe biserici și catedrale de pe continent au fost inspirate de cele din Franța.

„Când ultima piatră a fost așezată la Notre Dame, prima a fost pusă aici, la Koln.”

UPDATE 14:35  Vaticanul este dispus să ofere expertiză tehnică pentru a ajuta la reconstrucţia şi restaurarea catedralei Notre-Dame, devastată de un incendiu puternic izbucnit luni seara, a precizat marţi preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură al Sfântului Scaun, potrivit Reuters.

"Cred că una dintre cele mai importante contribuţii pe care o poate face Sfântul Scaun... va fi mai mult decât una tehnică întrucât avem, spre exemplu, Muzeele Vaticanului", le-a declarat reporterilor cardinalul Gianfranco Ravasi.

"Avem expertiza tehnică pe care toată lumea o recunoaşte ca fiind de calitate înaltă. De aceea, cred că o eventuală ofertă viitoare din partea Sfântului Scaun va fi semnificativă. Am putea participa la anumite domenii specifice (din procesul de restaurare)".

UPDATE 14:00 Principalele partide franceze au anunţat marţi că îşi suspendă acţiunile electorale pentru alegerile europarlamentare din mai ca urmare a incendiului de la catedrala Notre-Dame din Paris, care a provocat o vie emoţie în ţară, transmite EFE.

Prima pe lista de candidaţi a majorităţii guvernamentale şi fost ministru al Afacerilor Europene, Nathalie Loiseau, a anunţat, pe contul său de Twitter, suspendarea campaniei pe termen nedefinit.

În mod similar, europarlamentarul şi lider al Adunării Naţionale (fostul Front Naţional), Nicolas Bay, a informat într-o conferinţă de presă asupra unui armistiţiu de 24 de ore în ce priveşte lupta politică şi campania electorală.

Şi cel mai mare partid al dreptei franceze, Republicanii, a anulat un miting preconizat pentru marţi seara la Nîmes, cu participarea "numărului unu" al listei pentru europarlamentare, Francois-Xavier Bellamy, şi a preşedintelui, Laurent Wauquiez, precum şi o întâlnire cu cititorii ziarului local "Le Midi Libre".

UPDATE 12:30 Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, le-a propus eurodeputaţilor să-şi doneze banii cuveniţi pentru ziua de marţi în scopul reconstrucţiei catedralei Notre-Dame, în timp ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel la implicarea tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene în acest efort, transmit agenţiile EFE şi, respectiv, dpa.

După incendiul de luni seara care a distrus o bună parte dintr-unul din simbolurile culturii franceze şi europene, Tajani, citat de EFE, s-a referit la Notre-Dame ca fiind "prima catedrală a vieţii sale" şi a arătat că inima tuturor este "rănită" după incendiul de la Paris.

"Vom fi alături de poporul francez, pentru că va fi nevoie de mult timp pentru a vindeca această rană. Trebuie să facem ceea ce putem, un eurodeputat mi-a sugerat mai înainte să strângem fonduri (...) Putem dona ceea ce câştigăm astăzi ca semn al solidarităţii", a sugerat Tajani, în deschiderea sesiunii, adăugând că la intrarea în hemiciclul de la Strasbourg, unde plenul se reuneşte până joi, va fi amplasată o cutie unde vor putea fi donaţi banii.

"Trebuie să reconstruim catedrala şi cred că acesta ar fi un mesaj pozitiv al Parlamentului European. Mă bazez pe toţi şi sper că acest mesaj al Parlamentului, Comisiei şi Consiliului poate fi un lucru bun pentru Franţa", a mai spus Tajani, care i-a felicitat de asemenea pe pompierii parizieni care s-au luptat luni noaptea cu flăcările.

Dacă cei 751 de europarlamentari de la Strasbourg îşi vor dona diurnele de marţi s-ar putea colecta 225.300 euro, însă se aşteaptă că donaţiile unor membri să fie mai mari, notează EFE.

Totodată, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de dpa, a făcut apel la toate cele 28 de state membre ale UE să sprijine refacerea catedralei Notre-Dame, amintind că oraşul său natal, Gdansk, în Polonia, a fost reconstruit după cel De-Al Doilea Război Mondial în urma distrugerilor masive suferite.

"Ştiu că Franţa ar putea să o facă şi singură, dar aici este în joc ceva mai mult decât ajutorul material. Noi suntem legaţi prin ceva mai important şi mai profund decât tratatele", a spus Donald Tusk.

UPDATE 12:20 Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat că instituţia va debloca 50 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei, scrie AFP. Zona este încă izolată, iar poliţia face primele cercetări.

Ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a anunţat că mare parte din relicvele aflate în catedrala Notre-Dame au fost duse în sedii ale unor instituţii municipale, potrivit BFMTV.

O echipă din care face parte împreună cu personal al catedralei, pompieri şi forţe de securitate se ocupă de recuperarea elementelor de valoare rămase în interior pe parcursul incendiului. 

UPDATE 11:00 ”Incendiul a fost lichidat în totalitate”, a anunțat un purtător de cuvânt al Departamentului de pompieri din Paris, relatează Le Monde.

”Urmează să verificăm stabilitatea structurii de rezistență a catedralei”, potrivit sursei citate.

UPDATE 10:05 Grupul LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE şi familia lui Bernard Arnault, om de afaceri şi colecţionar de artă care prezidează conglomeratul, vor dona 200 de milioane de euro. 

Miliardarul François-Henri Pinault, preşedinte şi CEO al grupului Kering, care deţine brandurile Gucci şi Yves Saint Laurent, a promis deja 100 de milioane de euro pentru reconstrucţie. Societatea de investiţii a lui Pinault, Artemis, va acorda aceste fonduri.

 

UPDATE 9:50 Regiunea Ile-de-France urmează să deblocheze un ”ajutor de urgenţă” în valoare de 10 milioane de euro, ”pentru a ajuta arhiepiscopia să efectueze primele lucrări” de reconstrucţie la Catedrala Notre-Dame de Paris, a anunţat marţi preşedinta regiunii Valérie Pécresse, relatează AFP.

UPDATE 9:00 Pericolul incendiului a fost eliminat, dar încă nu se ştie cum va rezista structura edificiului, a declarat marţi dimineaţa Laurent Nunez, secretar de stat în Ministerul de Interne al Franţei.

"La ora 08:00 (06:00 GMT, 09:00 ora României) va avea loc o întrunire cu experţi, arhitecţi ai construcţiilor din Franţa pentru a încerca să stabilim dacă structura este stabilă şi dacă pompierii pot intra pentru a-şi continua misiunea", a informat Nunez presa.

Oficialul a precizat că incendiul declanşat luni seara este sub control, dar încă nu a fost stins în întregime.

UPDATE 8:40 Fundaţia caritabilă Fondation du Patrimoine a lansat un apel internaţional de strângere de fonduri pentru catedrală, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

 

Catedrala Notre-Dame, simbol de necontestat al Parisului, dar şi al întregii lumi creştine, a fost mistuită luni seară de flăcări uriaşe.

Pompierii s-au luptat să salveze edificiul în stil gotic, vechi de 8 secole, însă doar structura din piatra pare să fi rămas întreagă.

Flăcările au distrus acoperişul celebrului monument, precum şi partea cea mai înaltă, fleşa, care se înălţa deasupra catedralei, până la 96 de metri înălţime.

Nu se cunosc, deocamdată, cauzele incendiului, dar autorităţile cred că ar putea fi legate de lucrările de restaurare care au început de curând.

Tragedia s-a petrecut în prima zi a săptămânii sfinte, după Florii şi înaintea Paştelui catolic.

"Se vedeau flăcări foarte foarte mari, turnul cuprins de flăcări, o jumătate de catedrală era roşie...", spune un român aflat la Paris.

Fleșa, partea cea mai înaltă a acoperișului catedralei, a ars ca o torţă înainte să se prăbușească. Apoi focul a înghițit întregul acoperiş, în partea centrală... Cea mai veche parte a şarpantei datată din secoul al 13-lea, iar cea mai recentă, de acum mai bine de 200 de ani.

Cristina Bazavan, jurnalist: ”Erau împărțiți în două categorii: turiștii care mergeau către flacără, ca să filmeze și cei care erau parizieni, care plângeau. Cu cât te apropiai mai mult de loc, oamenii în vârstă plângeau.”

Monument arhitectonic cunoscut în întreaga lume şi simbol universal al creştinismului occidental, această catedrală impunătoare veghează asupra Parisului de mai bine de opt veacuri. Aici a fost încoronat Napoleon Bonaparte şi tot aici, Papa Pius al X-lea a beatificat-o pe celebra eroina Ioana D'Arc. Secole întregi de istorie şi două războaie mondiale, nu au reuşit să o distrugă, până aseară, când părea că istoria să se va sfârşi aici.

Culmea, chiar în timpul unor lucrări ample de renovare.

Jean-Claude Cherpin, istoric: ”Suntem toţi foarte afectaţi. Este pur şi simplu trecutul nostru care dispare, care dispare fumegând. Notre Dame e un simbol important pentru catolici şi pentru parizieni, de fapt pentru toţi francezii. Suntem şocaţi de ceea ce se întâmplă în acest moment şi suntem foarte îngrijoraţi când vedem flăcările.

Incendiul a izbucnit cu puţin timp înainte de ora 19:00. Catedrala a fost evacuată, iar pompierii au instituit în jur un perimetru de securitate uriaş. Au fost mobilizate toate mijloacele de intervenţie disponibile, inclusiv scări telescopice şi braţe pentru dirijarea jeturilor de apă de la înălţime.

După câteva ore critice, autorităţile au anunţat că structura principală a clădirii a fost "salvată şi conservată", însă toate eforturile sunt îndreptate acum pentru salvarea operelor de artă din interior.

Cristian George Mihali, român din Paris: "Marea majoritate zic că e vina muncitorilor care au fost la faţa locului. De câteva luni au început lucrări de restaurare."

Chiar anul trecut, biserica catolică din Franța a lansat un apel urgent pentru strângere de fonduri care sa salveze catedrala. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult