Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Imagini istorice cu Papa Francisc în ruinele din Mosul, oraș devastat de războiul cu Statul Islamic

Your browser doesn't support HTML5 video.

Papa Francisc a făcut un apel insistent pentru pace în Irak, duminică, în timp ce s-a rugat pentru cei care au murit în războiul cu Statul Islamic, în mijlocul ruinelor a patru biserici demolate din Mosul.

Într-o scenă de neimaginat în urmă cu doar patru ani, pontiful a montat o scenă într-o piață a orașului, înconjurat de ruinele a 4 biserici puternic avariate, aparținând unor nenumărate rituri și confesiuni creștine din Irak.

 

”Cât de crud este că această țară, leagănul civilizației, a trebuit să fie afectată de o lovitură atât de barbară, o țară cu lăcașuri de cult antice distruse și cu mii de oameni - musulmani, creștini, yazidi - care au fost anihilați de terorism”, a spus Papa Francis, potrivit Associated Press.

El s-a abătut de la discursul pe care îl avea pregătit, pentru a aborda situația minorității yazidi irakiene, care a fost supusă unor acțiuni de ucideri în masă, la răpiri și sclavie sexuale de către Statul Islamic.

Citește și
Papa Francisc
Moment pentru istorie. Papa Francisc s-a întâlnit cu marele ayatollah șiit Ali al-Sistani

 

”Astăzi, însă, ne reafirmăm convingerea că fraternitatea este mai durabilă decât fratricidul, că speranța este mai puternică decât ura, că pacea mai puternică decât războiul.” - a spus Papa Francisc, care a eliberat un porumbel alb, simbol al păcii, în acest oraș devastat de război.

În piața în care a vorbit suveranul pontif se află patru biserici diferite - siro-catolică, armean-ortodoxă, siro-ortodoxă și caldeeană - iar  fiecare dintre ele sunt acum în ruine.

Plecarea creştinilor din Orientul Mijlociu este "o pierdere incalculabilă", a mai declarat Papa Francisc, informează AFP, potrivit Agerpres.

 

Ocuparea unei treimi din ţară de către grupul jihadist Stat Islamic din 2014 până în 2017 a fost ultimul episod dintr-o serie de conflicte care au dus la plecarea în exil a majorităţii creştinilor din Irak. În prezent, doar 400.000 dintre locuitorii ţării sunt creştini, faţă de 1,5 milioane în 2003, înainte de invazia americană.

"Diminuarea tragică a numărului de discipoli ai lui Iisus, aici şi în tot Orientul Mijlociu, este o pierdere incalculabilă, nu doar pentru indivizii şi comunităţile în cauză, ci şi pentru societatea pe care o lasă în urmă", a declarat suveranul pontif.

La Mosul, un oraş cu o îndelungată istorie, clerul catolic nu a reuşit să găsească o biserică potrivită pentru a-l primi pe Papa Francisc, aflat în prima vizită a unui suveran pontif în Irak.

În total, 14 biserici din provincia Ninive (nord), a cărei capitală este Mosul, au fost distruse, inclusiv şapte datând din secolele V, VI şi VII. În aceste condiţii, o scenă a fost construită pe ruinele a patru biserici - printre care biserica Al-Tahira, cu o vechime de peste 1.000 de ani - pentru ca papa să se poată adresa micii mulţimi venite să-l întâmpine.

 

După oprirea de la Mosul, Papa Francisc a sosit duminică la Qaraqosh, o localitate cu o istorie milenară, unde s-a întâlnit cu credincioşii în biserica Al-Tahira, renovată pentru această ocazie după ce a fost arsă din temelii de jihadişti în 2014.

Convoiul său a fost întâmpinat cu urale de creştinii care s-au întors aici după trei ani de ocupaţie jihadistă. Papa va rosti alături de ei rugăciunea Angelus.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult