Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Eroarea care a crescut eficacitatea vaccinului anti-Covid AstraZeneca la 90%

Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca a atins o eficacitate de 90% în timpul testelor clinice în urma unei erori, în urma căreia unii voluntari au primit doar o jumătate de doză de vaccin, scrie The Guardian.

AstraZeneca a anunțat luni că vaccinul său are o eficacitate de 70%, dar procentul poate crește la aproximativ 90% atunci când este administrată doar o jumătate de doză, urmată de o doză completă după o lună de zile.

„Motivul pentru care a fost administrată o jumătate de doză a fost o întâmplare fericită”, a spus Mene Pangalos, vicepreședinte pentru cercetare și dezvoltare al companiei AstraZeneca.

Când cercetătorii distribuiau vaccinul la sfârșitul lunii aprilie, la începutul parteneriatului dintre Universitatea Oxford și compania AstraZeneca, au observat că efectele secundare așteptate, cum ar fi oboseala, durerile de cap sau durerile de braț, au fost mai ușoare decât se așteptau.

"Ne-am întors și am verificat și am aflat că au subevaluat doza de vaccin la jumătate", a explicat Pangalos.

Citește și
Vaccinul împotriva Covid-19 creat de AstraZeneca are o eficiență de până la 90%
Vaccinul împotriva Covid-19 creat de AstraZeneca are o eficiență de până la 90%

În loc să pornească de la capăt, cercetătorii au decis să continue testele și să administreze a doua doză completă a data programată.

Aproximativ 3.000 de persoane au primit jumătate din doză și apoi o doză completă, patru săptămâni mai târziu. Datele au arătat că 90% dintre aceste persoane au fost protejate de Covid-19. În grupul mai mare, unde voluntarilor li s-au administrat două doze complete de vaccin - tot la o distanță de patru săptămâni - eficacitatea a fost de doar 62%.

Oamenii de știință spun că încă nu pot explica pe deplin de ce o jumătate de doză oferă o protecție mai bună, însă este posibil să influențeze sistemul imunitar în mod diferit.

„S-ar putea ca prin administrarea unei cantități mici de vaccin la început, urmată de o doză mai mare, să fie o stimuleze mai eficient sistemul imunitar și să provoace un răspuns imun mai puternic”, a declarat prof. Sarah Gilbert, de la Universitatea Oxford, care a condus cercetarea.

„Ceea ce nu știm în acest moment este dacă această diferență este în ceea ce privește calitatea sau cantitatea răspunsului imun. Și în asta vom analiza în următoarele săptămâni”, a declarat și profesorul Andre Pollard, directorul Oxford Vaccine Group.

Vaccinul trebuie încă aprobat de agențiile de reglementare a medicamentelor și produselor medicale, dar ar putea fi pus la dispoziție în săptămânile următoare dacă i se va da aprobarea.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult