Grecia a ieşit oficial din criză. 23 de tăieri ale pensilor, şomaj peste 20%
Your browser doesn't support HTML5 video.
A fost cel mai mare așa-numit "bailout" din istorie , totalizând 289 miliarde de euro! Chiar dacă luni Grecia a ieșit oficial din criză, vor trece decenii până când țara va achita aceste împrumuturi uriașe. De asemenea, guvernul va fi nevoit să taie în continuare cheltuielile publice, așa cum au impus creditorii. Totuși, pentru prima dată în 8 ani, Grecia se poate împrumuta la costurile pieței.
În cei opt ani, funcționarii publici și-au văzut salariile aproape înjumătăţite. Pensionarii au simțit din plin cele 23 de episoade de tăieri ale pensiilor. Aproximativ unul din cinci greci nu are un loc de muncă. Nu e de mirare, aşadar, ca mulţi oameni şi-au pierdut orice urmă de optimism.
Paraskevi Koliambi este văduvă şi împreună cu fiul ei se luptă să ţină pe linia de plutire un mic atelier care produce bijuterii şi obiecte de argint. „Fiul meu plăteşte 60 la sută din veniturile lui pe taxe, pentru pensie şi contribuţii sociale. Cum să supravieţuiască?”, spune femeia.
Inaite de criză, Christos Marmarinos avea un mic alterier de confecţii, care a dat faliment. Îşi încearcă acum norocul cu o cafenea. „Dacă nu vor veni noi investiţii străine, cred că toate eforturile pe care le-a făcut Grecia vor fi zadarnice. Sperăm că prietenii noştri şi partenerii din străinătate să vină să investească la noi, pentru ca oamenii să aibă de lucru, şi Grecia să revivină treptat la o creştere economică durabilă.”
„Nimic nu se va schimba după 21 august, oricum nu imediat, în privinţa ratingului ţării pentru împrumuturi. Încă vom avea dobânzi care nu pot fi considerate satisfăcătoare şi viabile, cel puţin la împrumuturi pe termen lung. Grecia va trebui să-şi îndeplinească angajamentele şi să respecte programul convenit cu creditorii, pentru a obţine împrumuturi la costuri reduse”, spune Manos Chatzidakis, analist financiar.
În ultimi ani, economia Greciei a înregistrat creşteri modeste. Dar PIB-ul încă e mai mic - cu 25% - decât era înainte de izbucnirea crizei. Ultima tranşă de 61,9 miliarde de euro a fost acordată Greciei de Mecanismul european pentru stabilitate, pentru a sprijini eforturile guvernului de la Atena de reformare a economie și recapitalizare a băncilor.
Așanumitul bailout - termenul care denumeşte împrumuturile de urgenţă pentru salvarea economiei greceşti de la naufragiu - a început în 2010, când statele din Zona euro și FMI au acordat prima transă, de 20 de miliarde de dolari.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 20-08-2018 18:44