Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Google va împiedica localizarea femeilor care se află la o clinică pentru a face avort

Google a anunțat că va șterge automat datele referitoare la locația utilizatorilor care vizitează o clinică de avort.  

Decizia Google vine la o săptămână după ce Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul federal al femeilor de a întrerupe voluntar o sarcină nedorită, conform techcrunch.com

Odată cu decizia Curții Supreme, mulți oameni se întreabă dacă dispozitivele electronice pe care le folosesc zilnic ar putea să le compromită viața. Prin urmare, Google a decis să limiteze cât se poate de mult daunele care pot fi generate de urmărirea locației unui utilizator.

„Dacă sistemele noastre identifică că o persoană a vizitat o unitate (sensibilă), eliminăm acele intrări din istoricul locaţiilor la scurt timp după vizită”, a declarat Jen Fitzpatrick, vicepreşedinte al grupului din California, într-un comunicat.

Mai mult, există temeri că informaţiile personale ale femeilor care au avortat sau ale persoanelor care le-au ajutat pot fi folosite împotriva acestora de către procurorii din statele conservatoare în care avortul este interzis. Mai mult, oamenii legii se pot folosi inclusiv de căutările utilizatorilor de pe internet pentru a dovedi că o persoană a căutat informații despre întreruperea unei sarcini.

Citește și
Billie Joe Armstrong, Green Day
Solistul trupei Green Day renunţă la cetăţenia americană din cauza scandalului privind dreptul la avort

Din acest motiv, atât politicienii democrați cât și grupările pentru drepturile omului cer principalelor platforme tehnologice să nu mai stocheze atât de multe date personale. Meta (Facebook, Instagram) şi Apple nu au reacționat până în prezent.

Jen Fitzpatrick subliniază că istoricul locaţiilor este dezactivat în mod implicit şi că utilizatorii pot controla ce este păstrat şi ce nu.

În ceea ce priveşte solicitările autorităţilor, Fitzpatrick a spus: „Ţinem cont de aşteptările privind confidenţialitatea şi securitatea persoanelor care folosesc produsele noastre şi îi avertizăm atunci când acceptăm cererile guvernamentale, cu excepţia cazului în care sunt în joc vieţi umane”.

Google va șterge automat și datele locațiilor de adăposturi pentru violenţă domestică, clinici de slăbit şi centre de detoxifiere.

Situația este extrem de gravă. În Texas spre exemplu, cetăţenii privaţi sunt încurajați să dea în judecată femeile suspectate de avort sau persoanele care le-au ajutat. Inclusiv soferul de Uber care a condus o femeie la clinică pentru avorturi poate avea probleme.

Citește și O femeie a murit, după ce a fost atacată de rechin în Egipt. Ea reușise să ajungă la mal, fără un braț și un picior. VIDEO

Tehnologia Google riscă să devină „instrumente pentru extremiştii care doresc să suprime persoanele care solicită îngrijire a sănătăţii reproductive”, au scris 42 de aleşi americani într-o scrisoare deschisă către şeful Google, Sundar Pichai, la sfârşitul lunii mai.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult