Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Forţele speciale talibane au pus capăt brutal unui protest al femeilor în Kabul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Forţele speciale talibane camuflate au tras focuri de armă în aer, sâmbătă, punând capăt brusc ultimului marş de protest din capitală al femeilor afgane care cer drepturi egale de la noii conducători.

Sâmbătă, şeful puternicei agenţii de informaţii din Pakistan care are o influenţă mare asupra talibanilor, a făcut o vizită surpriză la Kabul, potrivit AP.

Luptători talibani au capturat rapid mare parte din Afganistan luna trecută şi au sărbătorit plecarea ultimelor trupe americane după 20 de ani de război. Grupul de insurgenţi trebuie să guverneze acum o ţară devastată de război, care depinde în mare măsură de ajutorul internaţional.

Marşul femeilor - al doilea în tot atâtea zile la Kabul - a început paşnic. Demonstranţii au depus o coroană de flori în afara Ministerului Apărării din Afganistan pentru a-i onora pe soldaţii afgani care au murit luptându-se cu talibanii înainte de a merge la palatul prezidenţial.

„Suntem aici să câştigăm drepturi umane în Afganistan”, a spus o protestatară în vârstă de 20 de ani, Maryam Naiby. "Îmi iubesc ţara. Voi fi mereu aici".

Citește și
Talibani
Talibanii au impus limita de retragere de la bănci de 200 de dolari pe săptămână. Oamenii se așteaptă la colaps economic

Pe măsură ce scandările protestatarelor au devenit mai puternice, mai mulţi oficiali talibani au pătruns în mulţime.

Flancată de mai mulţi colegi demonstranţi, Sudaba Kabiri, studentă la universitate în vârstă de 24 de ani, i-a spus interlocutorului ei taliban că Profetul islamului le-a dat femeilor drepturi şi ei le-au vrut pe ale lor. Oficialul taliban le-a promis femeilor că li se vor acorda drepturi, dar acestea, toate în jurul vârstei de 20 de ani, s-au arătat sceptice.

În timp ce manifestanţii au ajuns la palatul prezidenţial, forţe speciale talibane au alergat în mulţime, tragând în aer şi împrăştiind manifestanţii. Kabiri, care a vorbit pentru The Associated Press, a spus că au folosit şi gaze lacrimogene. Talibanii au promis un guvern incluziv şi o formă mai moderată de guvernare islamică decât atunci când au condus ultima dată ţara din 1996 până în 2001. Dar mulţi afgani, în special femeile, sunt profund neîncrezători şi se tem că vor pierde drepturile dobândite în ultimele două decenii.

Tinerele femei care au protestat au spus că au fost nevoite să-şi înfrunte familiile îngrijorate de faptul că vor continua protestele, chiar furişându-se din case pentru a cere drepturi egale de la noii conducători.

Farhat Popalzai, altă studentă în vârstă de 24 de ani, a afirmat că vrea să fie vocea femeilor fără voce din Afganistan, a celor prea temătoare să iasă în stradă. "Sunt vocea femeilor care nu pot vorbi", a spus ea. "Ei cred că aceasta este ţara bărbaţilor dar nu este, este şi o ţară a femeilor".

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult