Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Exodul migranților în Ceuta se apropie de sfârșit. Peste 4.000 de oameni au fost trimiși în Maroc

Your browser doesn't support HTML5 video.

"Europa nu va fi intimidată de nimeni în chestiunea migraţiei" - a declarat un înalt oficial de la Bruxelles, după ce peste 8.000 de africani au ajuns în enclava spaniolă Seuta, din nordul Marocului, care este şi frontiera terestră a UE.

Peste 4.000 au fost trimişi, între timp, înapoi în Maroc, potrivit guvernului spaniol. Premierul Pedro Sanchez, a fost in Seuta, un oraş cu 80.000 de locuitori, şi s-a angajat că "ordinea va fi restabilită".

Migrantii africani încearcă în continuare să se strecoare în enclava spaniolă Ceuta, din nordul Marocului, după ce peste 8.000 au ajuns în acest teritoriu spaniol în ultimele două zile. Au escaldat gardul metalic de la frontieră sau au venit înot, ori cu ambarcațiuni, improvizate din Mediterană.

Migrant: "Am ajuns în Ceuta, iar ei (n.r. - militarii) au început să tragă în noi. O femeie și-a pierdut ochiul, pe altul l-au împuşcat în cap. Cred că a murit. Alți tineri au fost răniți la față cu cuțite".

Migrantii si-au petrecut noaptea într-un depozit supraaglomerat sau pe unde au mai găsit adăpost, sub supravegherea politiștilor spanioli, care au primit întăriri de la armată. Ministrul spaniol de interne a declarat că aproximativ jumătate dintre migranţi au fost trimişi înapoi în Maroc. Dar au intrat in Ceuta probabil 1.500 de minori neînsoțiți, care trebuie luaţi în grija autorităților, după cum impune legea spaniolă.

Citește și
Ceuta
Spania a trimis armata în Ceuta. Mii de migranţi au ajuns înot în exclava spaniolă

Marocul a intărit controalele la graniță, însă abia după două zile când a permis această veritabilă invazie.

Iar guvernanţii de la Madrid i-au criticat aspru pe omologii lor de la Rabat. Premierul Pedro Sánchez a declarat, în Parlament, la o zi după ce a vizitat Ceuta: "Frontiera cu Ceuta nu este doar frontiera Spaniei cu Marocul, ci şi o graniţă a Uniunii Europene. Prin lipsa oricărui control la graniţă în această situaţie, autorităţile marocane nu au arătat doar lipsă de respect faţă de Spania, ci şi faţă de întreaga Uniune Europeană".

Şi ministrul de externe Arancha González Laya a ridicat tonul, declarând, pentru prima dată public, ceea ce doar s-a speculat în ultimele zile. Şi anume: Madridul are convingerea că marocanii au slăbit în mod voit controlul la granița cu Ceuta ca să se răzbune, pentru că Spania i-a acordat asistenţă medicală liderului Mişcării de Eliberare din Sahara Occidentală, un teritoriul disputat din partea de sud a Marocului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult