Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Europa ar putea avea propriul sistem de apărare antiaeriană. Cine a pus deja planul pe masa aliaților din UE

Grecia a propus înfiinţarea unui sistem paneuropean de apărare antiaeriană, a anunţat premierul Kyriakos Mitsotakis, într-un interviu difuzat joi de postul de televiziune Skai.

Şeful executivului de la Atena a spus că le-a prezentat deja această propunere colegilor săi din Uniunea Europeană.

''Mă gândesc la un sistem european de apărare aeriană care protejează toate ţările europene împotriva oricărei ameninţări'', a afirmat Mitsotakis. Potrivit acestuia, acest sistem ar funcţiona într-o manieră similară sistemului de apărare antirachetă israelian Iron Dome (Domul de Fier), transmite DPA, citată de Agerpres.

Iron Dome, un exemplu pentru Europa

Premierul grec a adăugat că pentru finanţarea acestui proiect ar trebui să fie utilizate instrumente financiare ale Uniunii Europene.

Israelul foloseşte sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome pentru a intercepta rachetele cu rază scurtă de acţiune lansate de militanţii palestinieni din Fâşia Gaza.

Citește și
Estonia
Statul NATO care intenționează să trimită trupe în Ucraina. „Discuțiile sunt în curs de desfășurare”

Forţele israeliene de apărare (IDF) mai dispun de sistemele antirachetă David's Sling (Praştia lui David), acesta fiind dezvoltat în comun cu SUA şi menit să intercepteze rachete cu rază medie de acţiune de tipul celor deţinute de organizaţia şiită Hezbollah în sudul Libanului, şi Arrow (Săgeata), capabil să intercepteze rachete cu rază lungă de acţiune.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult