Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Elita lui Putin, surprinsă în timp ce cască în timpul discursului maraton anti-Occident al liderului de la Kremlin

Vladimir Putin ar fi cu siguranță deranjat să descopere că discursul său atât de așteptat despre starea națiunii, ținut miercuri dimineață în centrul Moscovei, nu a fost atât de impresionant pe cât ar fi sperat.

La aproape un an de la invazia sa în Ucraina, liderul de la Kremlin a urcat pe scena de la Moscova în fața ambelor camere ale parlamentului rus și a comandanților militari, unde a lansat o tiradă maraton împotriva Occidentului.

El a vorbit cu pasiune și venin la un uriaș miting-spectacol desfășurat pe cel mai mare stadion din oraș, dar elita de la Kremlin nu a putut să nu dea semne de oboseală. Înalți oficiali au fost văzuți căscând în mijlocul celor 115 minute de discurs al președintelui lor.

În jur de 200.000 de oameni au umplut tribunele stadionului Lujniki, dar au fost destui și pe gazon pentru acest uriaș concert. Toți agitau steaguri rusești, iar jocurile de lumini au strălucit în culorile naționale alb, albastru și rosu.

Până la sosirea președintelui, dar și după, muzicieni și dansatori au însuflețit elanul patriotic, iar reprezentațiile artistice au alternat cu discursurile oficialilor, inclusiv diverse persoane în uniforme militare.

Citește și
Vladimir Putin
Mitingul-spectacol al lui Putin. Liderul de la Kremlin și-a mituit spectatorii cu echivalentul a 30 de lei și un cârnat

Înainte de a veni la acest miting - odă conducătorului iubit - Putin s-a întâlnit cu șeful diplomației chineze. Au stat la o masă ovală, iar masa le-a permis ca lugime să-și strângă mâinile.

Frânturi din transmisiunile în direct ale mass-media rusești de stat au arătat chiar și câțiva membri ai audienței dormind pe scaune în timp ce Putin a continuat să divagheze timp de o oră și 45 de minute.

Apoi, când discursul său s-a încheiat în cele din urmă și imnul național rusesc a început să răsune din difuzoare, mulți dintre participanți au fost văzuți refuzând să cânte, afișând o expresie neutră.

Imaginile cu oficiali plictisiți și dezaprobatori privindu-și președintele vociferând amintesc de scene similare din septembrie, când Putin a ținut un alt discurs lung pentru a anunța că Rusia a anexat patru teritorii din estul și sudul Ucrainei, în ciuda faptului că nu deținea controlul deplin asupra niciunuia dintre ele, scrie Daily Mail.

Pentru o mare parte a domniei sale, Putin a fost văzut mult timp ca un maestru al comunicării și un orator excelent și captivant, dar se pare că acele zile au luat sfârșit.

 

Cel mai notabil anunț făcut de Putin în discursul său de două ore, a fost: suspendarea participării Rusiei la ultimul tratat care mai există, cu Statele Unite, privind controlul armelor nucleare strategice.

 

„Făceam tot ce era posibil pentru a rezolva această problemă pe cale pașnică, negociind o cale pașnică de ieșire din acest conflict dificil, dar în spatele nostru se pregătea un scenariu foarte diferit”, a declarat Putin în fața mulțimii.

El a precizat că li se adresează „într-un moment pe care îl știm cu toții că este un moment dificil, un moment de cotitură pentru țara noastră, un moment de schimbări cardinale, ireversibile în întreaga lume, cele mai importante evenimente istorice care vor modela viitorul țării noastre și al poporului nostru” și a promis că va continua „sistematic” ofensiva în Ucraina.

Citând o altă justificare pe care a folosit-o pentru război, Putin a susținut că forțele sale protejează civilii din regiunile din Ucraina pe care Moscova le-a anexat între timp în mod ilegal.

„Apărăm viețile oamenilor, casa noastră”, a spus el. „Iar Occidentul se străduiește să obțină o dominație nelimitată”.

Potrivit evaluării Institutului pentru Studierea Războiului, organizația americană de analiză, Putin a făcut acest anunț pentru a reintroduce retorica nucleară în spațiul informațional. Și asta ca o compensare pentru lipsa realizărilor de pe câmpul de luptă.

Putin a încadrat luptele din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, dintre forțele Kievului și separatiștii susținuți de Rusia, ca fiind o luptă pentru libertate. Luptele din această zonă sunt în desfășurare din 2014 și au fost folosite de Putin ca justificare pentru a lansa ofensiva mai amplă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult